Μελέτη μετάπτωσης παραδοσιακών πληροφοριακών συστημάτων στο cloud - Zenuni, Visient (2020)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, αποτελεί η ανάλυση της μετάπτωσης παραδοσιακών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από Δημόσιες Υπηρεσίες ή Δημόσιους Φορείς, σε υπηρεσίες Νέφους. Αρχικά, μελετήθηκε το Υπολογιστικό Νέφος, οι υπηρεσίες Νέφους(IaaS, PaaS και SaaS), τα βασικά χαρακτηριστικά, οι χρήσεις και τα πλεονεκτήματα από τις χρήσεις του, καθώς και οι τύποι υπηρεσιών που αυτό προσφέρει. Στη συνέχεια, αναλύθηκαν οι διαφορές ανάμεσα στο Δημόσιο, Ιδιωτικό και Υβριδικό Νέφος και μελετήθηκε το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφος – G-Cloud στην Ελλάδα. Ακολούθησε περιγραφή του έργου και των δυνατοτήτων του G-Cloud που παρέχει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε.) στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί τον βασικότερο φορέα υλοποίησης και διαχείρισης συστημάτων και υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών των Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και όπου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε, το έργο του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους, G-Cloud, στη χώρα μας. Έπειτα, διεξάχθηκε μελέτη για τα πληροφοριακά συστήματα και τις εφαρμογές της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), και με βάση τις υπηρεσίες G-Cloud που προσφέρονται από την ΚτΠ Α.Ε. και τη Γ.Γ.Π.Σ. αξιολογήθηκε η δυνατότητα μετάπτωσής τους στο Νέφος, καθώς και τα πλεονεκτήματα και η κοστολόγηση της μετάπτωσης αυτής . Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από τη μελέτη μας, στα οποία αναλύονται ποια συστήματα μπορούν να μεταφερθούν στις μέχρι στιγμής παρεχόμενες υπηρεσίες G-Cloud, ποια προτείνεται να μεταφερθούν σε μετέπειτα στάδιο, όταν θα υποστηρίζεται και η υπηρεσία PaaS, αλλά και ποια δεν δύναται να μεταφερθούν είτε λόγω ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων, είτε λόγω μη υποστήριξης virtualization του server στον οποίο τρέχουν.