Επικοινωνία της αειφορίας μέσω του branding, μελέτη περίπτωσης της ZYLO - Ρουσάκη, Ελισάβετ (2019)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι να αναλυθεί η έννοια της αειφορίας και πως αυτή μπορεί να επικοινωνηθεί σωστά και αποτελεσματικά στους ανθρώπους με σκοπό να τους μεταφέρει κάποια σημαντικά νοήματα, να αλλάξουν νοοτροπία και να οδηγηθούν σε ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Στη συνέχεια θα γίνει πρόταση για το πως μπορεί να επικοινωνηθεί η έννοια της αειφορίας μέσω συγκεκριμένης εταιρίας ξύλινων γυαλιών. Μέσω των ξύλινων γυαλιών θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε σημαντικές αρχές της αειφορίας όπως είναι το χειροποίητο και η τοπικότητα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αποκτήσουν άλλα κριτήρια για να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, σκεπτόμενοι με ένα πιο βιώσιμο τρόπο. Στο πρώτο μέρος αναφερθήκαμε σε βασικά επιστημονικά πεδία όπως είναι η αειφορία και οι αρχές της, το branding και πως αυτό έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου, κατευθυνόμενοι στο πως μπορεί να επικοινωνηθεί σωστά και αποτελεσματικά η αειφορία μέσω του branding. Αναφερθήκαμε στο craft και πως αυτό μπορεί να συμβάλλει θετικά στο σημερινό design, αλλάζοντας τη νοοτροπία των ανθρώπων. Ακόμα αναλύεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την έρευνα και συγκεκριμένα βήματα που την αποτελούν κι έχουν προκύψει από την έρευνα. Στη συνέχεια ακολουθούν τα βήματα της έρευνας, που είναι η ανάλυση του εταιρικού πλαισίου ( δηλαδή η ανάλυση μάρκας, ο προβληματικός χώρος, πρώτη ανάλυση της εταιρίας, το όραμα και τα στοιχεία διαφοροποίησης της μάρκας) και η ανάλυση του εξωτερικού πλαισίου ( που είναι η ανάλυση των ανταγωνιστών και τα trends). Τέλος εντάσσουμε την αξία της αειφορίας στο branding της εταιρίας. Στο δεύτερο μέρος αναλύσαμε τα προβλήματα που προκύπτουν από το branding της ενδιαφερόμενης εταιρίας και θέσαμε στόχους με βάση τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της επικοινωνίας της αειφορίας μέσω του branding της εταιρίας καταλήξαμε στη μοντελοποίηση συσκευασίας. Έτσι αναλύσαμε κάποιες αρχές της Σχεδίασης Πληροφορίας και ορίσαμε τις Αρχές Συσκευασίας που αφορούν τη συσκευασία που θα σχεδιαστεί. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζουμε όλη τη σχεδιαστική διαδικασία της συσκευασίας των ξύλινων γυαλιών ZYLO. Στη συνέχεια αξιολογήσαμε τη τελική πρόταση από μια ομάδα ανθρώπων που ανήκουν στο target group της εταιρίας. Τέλος παραθέτουμε κάποια συμπεράσματα που προκύπτουν από τη σχεδίαση και την αξιολόγηση.