Εφαρμογές στοχαστικών διαδικασιών στα παιχνίδια τυχαίων αριθμών, το παράδειγμα του παιχνιδιού Τζοκερ - Χατζηευλογημένος, Γεώργιος (2019)
Μία από τις χρήσιμες εφαρμογές της ανάλυσης χρονοσειρών είναι η παρατήρηση της εξέλιξης των μεγεθών που περιγράφουν και η εκτίμηση της μελλοντικής πορείας της ακολουθίας των παρατηρήσεων. Η διαδικασία αυτή έχει τυποποιηθεί με επιτυχία μέσω μαθηματικών μοντέλων, τα οποία είναι γνωστά ως μοντέλα πρόβλεψης. Χωρίς αμφιβολία, το ενδιαφέρον και η σημασία της πρόβλεψης έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια σε τομείς όπως είναι η Οικονομία, το Περιβάλλον, κ.ά.. Κύριος σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει τα κύρια χαρακτηριστικά των χρονοσειρών καθώς και αυτά των κυριότερων μοντέλων χρονοσειρών, καθώς και η εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων ανάλυσης χρονοσειρών στην περίπτωση του παιχνιδιού ΤΖΟΚΕΡ, προκειμένου να μπορέσει να διαπιστωθεί αν υπάρχει δυνατότητα να εκτιμησουμε το αποτέλεσμα επόμενων κληρώσεων. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται βασικές έννοιες, εφαρμογές και χαρακτηριστικά των χρονοσειρών. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα διαφορά μοντέλο χρονοσειρών καθώς και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε. Στο τελευταίο και τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται μια ανάλυση των χρονοσειρών των αριθμών του παιχνιδιού ΤΖΟΚΕΡ, με βάση την οποία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μια διαδικασία Τυχαίου Περιπάτου.