Αξιωματική θεμελίωση στα «Στοιχεία» του Ευκλείδη και στα «Θεμέλια της Γεωμετρίας» του David Hilbert: μια συγκριτική μελέτη - Φρέρης, Λουκάς (2019)
Το πρώτο ολοκληρωμένο αξιωματικό σύστημα παρουσιάζεται περίπου το 300 π.Χ. από τον Ευκλείδη. Στο έργο του, με τον τίτλο ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ο Ευκλείδης, παρουσιάζει όλη τη μαθηματική γνώση της εποχής του με μια αξιωματική δομή. Για πρώτη φορά στην ιστορία, η γνώση και ειδικότερα τα μαθηματικά, θεμελιώνονται συγκροτημένα με έναν αξιωματικό/παραγωγικό τρόπο, με αξιώματα (προτάσεις που δεν αποδεικνύονται), ορισμούς και προτάσεις/θεωρήματα που αποδεικνύονται με λογικούς συλλογισμούς.