Ανάλυση θνησιμότητας στα διαμερίσματα της Ελλάδας και σύγκριση - Γιαννούλου, Δήμητρα (2019)
Στην εργασία αυτή, θα παρουσιάσουμε την εξέλιξη των περιφερειακών ανισοτήτων όσον αφορά τη διαφορική θνησιμότητα ανά φύλο του ελληνικού πληθυσμού στα έτη 2010 έως και 2013. Θα πραγματοποιηθεί ανάλυση των δεδομένων του ελληνικού πληθυσμού και των θανάτων και για την εξαγωγή συμπερασμάτων της ελληνικής θνησιμότητας, συναρτήσει της ηλικίας. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε δεδομένα από τις περιφέρειες της Ελλάδας συγκεντρωμένα από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Με διάφορες μεθόδους όπου θα χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια, καταλήξαμε σε πίνακες θνησιμότητας για κάθε περιφέρεια και συγκρίναμε το προσδόκιμο ζωής για τις ηλικίες και για τα δύο φύλα ταυτόχρονα. Για να γίνουν κατανοητές οι διάφοροι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν, καταγράφηκε η αντίστοιχη θεωρία ( κεφάλαια 1, 2 και 3). Επιπλέον, στα κεφάλαια 4 και 5 γίνεται παρυσίαση διαγραμμάτων με τις συγκρίσεις αλλά και πινάκων θνησιμότητας. Τέλος, στο κεφάλαιο 6 έχουμε τη συγκριτική μελέτη όπου συγκρίνουμε το προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ετών 1991 και 2010-2013.