Privacy Impact Assessment: τεχνικές, θεσμικές και νομικές διαστάσεις - Σπανού, Αλεξάνδρα (2019)
Η διάρθρωση της εργασίας αναπτύσσεται σε εφτά κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εννοιολογικός προσδιορισμός βασικών εννοιών που πραγματεύεται η παρούσα εργασία και που έχουν να κάνουν με τους όρους της ιδιωτικότητας, της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της εν γένει εξέλιξης της ιδιωτικότητας τα τελευταία χρόνια. Ακόμη, γίνεται λόγος για την σύνδεση των δύο αυτών εννοιών και πως τελικά η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, μπορεί να υποστηρίξει και να προστατεύσει την ιδιωτικότητα. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο αποσαφηνίζεται η έννοια των προσωπικών δεδομένων, και πως αυτά σχετίζονται με την ιδιωτικότητα. Ακόμη, παρουσιάζεται το κανονιστικό πλαίσιο προστασίας της ιδιωτικότητας καθώς και κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που την διέπουν. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια ανάλυση των τεχνολογιών ενίσχυσης της ιδιωτικότητας, των μεθόδων που χρησιμοποιούνται, καθώς και τι παρέχουν στον ενδιαφερόμενο. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μια ανάλυση των δυνητικών απειλών και επιπτώσεων της ιδιωτικότητας, καθώς και οργανώνεται μία κατηγοριοποίηση των απειλών αυτών. Στη συνέχεια αναφέρονται οι πιθανές επιπτώσεις των κινδύνων που υπάρχουν, αλλά και παρουσιάζονται τρόποι αντιμετώπισης και ελαχιστοποίησης αυτών των απειλών. Στο πέμπτο κεφάλαιο, αναλύεται η αξιολόγηση των επιπτώσεων ιδιωτικότητας, όπου διασαφηνίζεται το αντικείμενο της διαδικασίας της αξιολόγησης καθώς και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πορίσματα της σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες ενίσχυσης. Ακόμη, γίνεται αναφορά στα οφέλη που προκύπτουν από την αξιολόγηση της ιδιωτικότητας, αλλά και μειονεκτήματα που προκύπτουν από την διαδικασία αυτή. Στο έκτο κεφάλαιο της παρούσης εργασίας, παρουσιάζεται η περίπτωση των RFID υπό το ισχύον Ευρωπαϊκό καθεστώς ως μια τεχνολογία η οποία ενδεχομένως να χρήζει επαναπροσδιορισμού των εφαρμογών της λόγω των ενδεχόμενων κινδύνων όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των τελικών χρηστών. Τέλος, στο έβδομο κεφάλαιο αναφέρεται και αξιολογείται ο νέος κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.