Αποκρυπτογράφηση απλών αλγορίθμων αντικατάστασης με χρήση μαρκοβιανών αλυσίδων - Δημητροπούλου, Αικατερίνη (2019)
Η κρυπτογραφία είναι ο ένας από τους δύο κλάδους της κρυπτολογίας (ο άλλος είναι η κρυπτανάλυση), η οποία ασχολείται με τη μελέτη της ασφαλούς επικοινωνίας. Σήμερα η κρυπτολογία θεωρείται ένα διεπιστημονικό γνωστικό πεδίο, το οποίο μπορεί να μελετηθεί ως όψη των εφαρμοσμένων μαθηματικών, της θεωρητικής πληροφορικής ή της επιστήμης ηλεκτρονικού μηχανικού. Η σημασία της κρυπτολογίας είναι τεράστια στους τομείς της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων και των τηλεπικοινωνιών. Ο κύριος στόχος της είναι να παρέχει μηχανισμούς ώστε 2 ή περισσότερα άκρα επικοινωνίας (π.χ. άνθρωποι, προγράμματα υπολογιστών κλπ.) να ανταλλάξουν μηνύματα, χωρίς κανένας τρίτος να μην είναι ικανός να διαβάζει την περιεχόμενη πληροφορία. Στην παρούσα διπλωματική «Αποκρυπτογράφηση Απλών Αλγορίθμων Αντικατάστασης με χρήση Μαρκοβιανών Αλυσίδων» , στηρίχτηκα στο Thesis «Decrypting classical cipher text using Markov Chain Monte Carlo» των Jian Chen & Jeffrey S. Rosenthal, το οποίο προσφέρει την μεθοδολογία για την αποκρυπτογράφηση κρυπτογραφημένων κειμένων μέσω απλών αλγορίθμων αντικατάστασης με χρήση Μαρκοβιανών Αλυσίδων. Η μεθοδολογία αυτή βασίζεται στην σύγκριση της συχνότητας εμφάνισης γραμμάτων μεταξύ ενός κρυπτογραφημένου και ενός μη-κρυπτογραφημένου κειμένου. Οι αλγόριθμοι Markov chain Monte Carlo (MCMC) είναι δημοφιλείς μέθοδοι δειγματοληψίας από πολύπλοκες κατανομές πιθανοτήτων. Ωστόσο πρόσφατα, έχουν χρησιμοποιηθεί αλγόριθμοι MCMC οι οποίοι επανειλημμένα συγκλίνουν σε λύσεις που μας επιτρέπουν να σπάσουμε απλούς κώδικες αντικατάστασης. Η υλοποίηση του κώδικα έγινε πάνω στην μηχανή προγραμματισμού MatLab.