Ανάπτυξη μαθήματος τύπου mooc (massive on-line open course) για το αντικείμενο της ηχογράφησης και επεξεργασίας ήχου (music production) - Ρούσσος, Ιωάννης (2019)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η διερεύνηση του θέματος «Massive On-Line Open Course (MOOC), για την Ηχογράφηση και Επεξεργασία του ήχου», όπως επίσης η επεξήγηση και παρουσίασή του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ειδικά, δημιουργήθηκε ένα MOOC, τόσο για το θεωρητικό, όσο και για το πρακτικό μέρος της ηχογράφησης και επεξεργασίας του ήχου, στο οποίο ο χρήστης θα πληροφορείται για το τι είναι ο ήχος, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους τον αντιλαμβάνεται, ηχογραφεί και επεξεργάζεται. Σε αυτό το ανοικτό on-line μάθημα θα μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε θέλει να πληροφορηθεί για την Ηχογράφηση και Επεξεργασία του ήχου, αλλά και να ανταλλάξει απόψεις με τους υπόλοιπους συνδεδεμένους χρήστες του μαθήματος. Κατά συνέπεια, θα υφίσταται ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, καθώς επίσης και αξιολόγηση του μαθήματος από τους χρήστες. Επίσης, ο χρήστης θα αποκτήσει τις απαραίτητες ικανότητες χρήσης του προγράμματος Cubase™ της εταιρείας Steinberg™, με το οποίο θα ηχογραφήσει και επεξεργαστεί ήχο. Ολοκληρώνοντας επιτυχώς το μάθημα αυτό, ο χρήστης θα είναι σε πλήρη θέση να ηχογραφήσει, να επεξεργαστεί, και τελικά, να παράγει το τελικό ηχητικό προϊόν του, για χρήση είτε στα πλαίσια της μουσικής παραγωγής, είτε για χρήση σε μία βίντεο-παρουσίαση, είτε για οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Η εργασία αποτελείται, στο σύνολό της, από 5 κεφάλαια. Στο Κεφάλαιο 1 αναλύεται το θεωρητικό υπόβαθρο των MOOCs, καθώς και η υφιστάμενη κατάσταση στα πλαίσια των διαδικτυακών μαθημάτων. Στο Κεφάλαιο 2 παρουσιάζεται ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του μαθήματος MOOC για την ηχογράφηση και επεξεργασία του ήχου. Το Κεφάλαιο 3 ασχολείται με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, καθώς και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε. Το Κεφάλαιο 4 περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της κατασκευής του μαθήματος, όπου περιγράφονται όλες οι βίντεο-διαλέξεις. Τέλος, στο Κεφάλαιο 5 αναφέρονται τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την ενασχόληση με τη δημιουργία ενός μαθήματος MOOC και οι προοπτικές που δημιουργούνται για τυχόν αντίστοιχες μελλοντικές δουλειές.