Ανάλυση υδροδυναμικών δεδομένων από υψίσυχνο κυματορευματογράφο στην παραλία Τσαμάκια Μυτιλήνης - Καρατσιώλη, Αλεξάνδρα (2019)
Αντικείμενο της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας αποτελεί η συλλογή και ανάλυση ανεμολογικών και υδροδυναμικών δεδομένων (κύματα και ρεύματα) από την παραλία Τσαμάκια της Μυτιλήνης. Τα ανεμολογικά δεδομένα συλλέχθηκαν από τον πλησιέστερο μετεωρολογικό σταθμό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ενώ οι υδροδυναμικές καταγραφές πραγματοποιήθηκαν με χρήση ενός υψίσυχνου ακουστικού κυματο-ρευματογράφου (Acoustic Doppler Velocimeter – ADV) τύπου Νortek Vector. Το ADV ποντίστηκε σε μικρό βάθος (1.4 m) για την καταγραφή των υδροδυναμικών συνθηκών που αναπτύσσονται στη ζώνη πλησίον της ακτογραμμής (nearshore zone) κατά το χρονικό διάστημα 23-24/03/2016, σε συνδυασμό με καταγραφές αιωρούμενου υλικού από οπτικά σκεδασιόμετρα. Το συγκεκριμένο ωκεανογραφικό όργανο εκτός από μετρήσεις πίεσης, πραγματοποιεί σημειακές μετρήσεις ρευματικής ταχύτητας που βασίζονται στο φαινόμενο Doppler. Από τις μετρήσεις αυτές και χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνικές φιλτραρίσματος των raw χρονοσειρών υπολογίστηκε μεταξύ άλλων η μέση ρευματική κατάσταση, ενώ με χρήση άλλων τεχνικών ανάλυσης πραγματοποιήθηκε εκτίμηση σημαντικών παραμέτρων όπως η διατμητική τάση (δηλ. δύναμη ανά μονάδα επιφάνειας) η οποία είναι υπεύθυνη για την κινητοποίηση των ιζημάτων του πυθμένα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στερεομεταφορας. Tα αποτελέσματα δεν έδειξαν κάποια σημαντική υδροδυναμική κυκλοφορία κατά την περίοδο διεξαγωγής των μετρήσεων πεδίου. Όμως, η ανίχνευση των κυματικών συνθηκών στα ανοιχτά της περιοχής από τα ανεμολογικά δεδομένα, έδειξε ότι τα κυματικά ύψη δύναται να φτάσουν τα 1-2 m από τις κατευθύνσεις στις οποίες είναι εκτεθειμένη η παραλία (Β,ΒΑ και ΝΑ).