Οι αναπτυξιακές επιδράσεις του διαδριατικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα: εθνική και περιφερειακή διάσταση - Λάζου, Σωτήριος (2019)
Αυτό που έχει σημασία για το σύνολο των εργασιών του TAP είναι ότι θα διασφαλίσει την Ευρώπη με ενεργειακό εφοδιασμό, θα ανοίξει νέες "πηγές ενέργειας" και θα δρομολογήσει ολόκληρο το έργο του Νότιου Διαδρόμου. Ειδικά για τη χώρα μας, είναι αξιοσημείωτο ότι η TAP συνέβαλε αποφασιστικά στην μετατροπή της σε πραγματικό κόμβο ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, τα ελάχιστα ζητήματα όπως η χορήγηση εξαιρέσεων για την πρόσβαση τρίτων και οι εξαιρέσεις ιδιοκτησίας καθώς και οι εξαιρέσεις από τους ρυθμιζόμενους ναύλους είναι οι ελάχιστες που μπορούν να γίνουν για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κατασκευή τους και να προστατευθούν από πιθανά τεχνικά ή οικονομικά ζητήματα. Η κατασκευή του αγωγού αυτού θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και θα ωφελήσει τόσο την οικονομία όσο και το δημόσιο ταμείο. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα ενισχυθούν οικονομικά, πολλές περιοχές θα γίνουν ισχυροί ενεργειακοί κόμβοι και αξιοθέατα για διεθνείς επενδύσεις, ενώ συγχρόνως θα τεθωρακιστούν σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Επομένως, η χώρα μας πρέπει να κινηθεί στρατηγικά και να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ολοκλήρωση και την υλοποίηση αυτού του έργου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.