Αναδρομική μελέτη συσχέτισης της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και της συχνότητας κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων με την οστική μάζα σε δείγμα του ελληνικού πληθυσμού - Ακριτίδου, Αναστασία; Χατζηκλεοβούλου, Αγάπη (2019)
Στις μέρες μας το φαινόμενο της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, με σκοπό την αντιμετώπιση ασθενειών ή και την αποφυγή τους αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής και υγείας είναι όλο και πιο συχνό. Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση για τα λειτουργικά τρόφιμα που σχετίζονται με την οστική μάζα και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Η συστηματική τους κατανάλωση απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές μελέτες πάνω στο θέμα. Το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα και για την εκπόνηση της παρακάτω διπλωματικής μελέτης, με στόχο την συλλογή περισσότερων στοιχείων για την πρόσληψη των λειτουργικών τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Σκοπός: Διερεύνηση της συσχέτισης των λειτουργικών τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D με την οστική μάζα και άλλους ανθρωπομετρικούς δείκτες. Μεθοδολογία: Στην διεκπεραίωση της πτυχιακής μελέτης συμμετείχαν εθελοντικά 40 νεαροί ενήλικες. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες και συγκεκριμένα για την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D, γαλακτοκομικών και άλλων, μέσω ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και τα αποτελέσματα αυτών συσχετίστηκαν με την οστική μάζα και λοιπούς ανθρωπομετρικούς δείκτες με τη βοήθεια του προγράμματος SPSS. Αποτελέσματα: Η κατανάλωση πλήρους γιαουρτιού και γάλακτος, λαχανικών και ελαιολάδου, συσχετίστηκε θετικά με αυξημένη οστική μάζα (p<0.05). Η κατανάλωση αλλαντικών συσχετίστηκε αρνητικά με την οστική μάζα (p<0.05). Η πρόσληψη άπαχων γαλακτοκομικών συσχετίστηκε με μειωμένο λίπος σώματος (p<0.05). Δε βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα, τη φυσική δραστηριότητα και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο με την οστική μάζα (p>0.05). Συμπεράσματα: Φαίνεται ότι η κατανάλωση λειτουργικών τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο στα πλαίσια της Μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με την οστική μάζα και με άλλους ανθρωπομετρικούς δείκτες. Ωστόσο, περισσότερες μελέτες απαιτούνται για ασφαλέστερα συμπεράσματα.