Διαχείριση του ανθρωπογενούς CO2 με έγχυση στον ωκεανό, δυνατότητες και προοπτικές - Λιάκος, Ευάγγελος (2019)
Στην εργασία αυτή αναλύεται η τεχνολογία δέσμευσης του CO2 και της αποθήκευσής του στον Ωκεανό [Ocean Carbon Sequestration (OCS)] ως μία πρόταση διαχείρισης του ανθρωπογενούς CO2, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από πολλούς επιστήμονες. Στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, παρά μόνο σε πειράματα πολύ μικρής κλίμακας. Πρόκειται για μία διαδικασία που χρησιμοποιεί τεχνολογικά προηγμένες και αρκετά δαπανηρές τεχνικές για τη συλλογή, μεταφορά και έγχυση του CO2 σε μεγάλα βάθη στον ωκεανό, ενώ ταυτόχρονα είναι και επικίνδυνη για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Η απευθείας έγχυση CO2 στον ωκεανό αποτελεί μία πρόσκαιρη λύση για την διαχείριση της παγκόσμια συνεχώς αυξανόμενης παραγωγής CO2 από ανθρωπογενείς διαδικασίες. Επιπλέον αντιμετωπίζει πολλά νομικά κωλύματα κατά την εφαρμογή της