Ενάλια αρχαιολογικά πάρκα και τρόποι αξιοποίησής τους - Κατσαμά, Χρυσούλα (2019)
Η πτυχιακή αυτή εργασία παρουσιάζει τη διαχείριση της ενάλιας πολιτισμικής κληρονομιάς και συγκεκριμένα τα ενάλια αρχαιολογικά πάρκα και τους τρόπους αξιοποίησής τους. Στόχο έχει, μέσα από διάφορα παραδείγματα και μελέτες περιπτώσεων της γενικότερης διαχείρισης αυτού του τομέα πολιτισμικής κληρονομιάς, να ενθαρρύνει τέτοιου είδους πρακτικές στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν, στο τέλος της εργασίας επιχειρείται ο σχηματισμός ενός μοντέλου ενάλιου αρχαιολογικού πάρκου ρεαλιστικών διαστάσεων. Οι πρακτικές αξιοποίησης της ενάλιας κληρονομιάς, που πρόκειται να παρουσιαστούν, έχουν ως αποτέλεσμα της ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς το υποθαλάσσιο περιβάλλον και την υποθαλάσσια πολιτισμική κληρονομιά. Επιπλέον, αποτέλεσμα έχουν την ενίσχυση της προστασίας των υποθαλάσσιων αρχαιολογικών ευρημάτων, αφού τις τελευταίες δεκαετίες είναι όλο και πιο ευάλωτα σε λεηλασίες και καταστροφές. Τέλος, για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων, σημαντικό ρόλο παίζει η πρόσβαση του ενδιαφερόμενου κοινού σε αυτά τα πολιτισμικά αγαθά.