Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στην Ελλάδα: η περίπτωση του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα στις προσφυγικές-μεταναστευτικές δομές της Λέσβου - Βερρή, Ειρήνη (2019)
Στην παρούσα εργασία, πραγματοποιείται καταγραφή των στάσεων και αντιλήψεων των ωφελούμενων του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα στις δομές προσφύγων μεταναστών στο νησί της Λέσβου. Για τον σκοπό αυτό έγινε βιβλιογραφική αναζήτηση για τη εξέλιξη των πολιτικών απασχόλησης, με αναφορά στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο Συγκεκριμένα μελετήθηκε η περίπτωση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στις δομές προσφύγων μεταναστών . Η κοινωφελής εργασία αποτελεί ένα μέτρο ενεργητικής πολιτικής που αποσκοπεί στην επιδοτούμενη απασχόληση ανέργων στον κοινωνικό τομέα. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η ποιοτική μέθοδος και εργαλείο αυτής η χρήση της ημιδομημένης συνέντευξης. Η ανάλυση του περιεχομένου των συνεντεύξεων ανέδειξε τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα συγκεκριμένα προγράμματα και επέτρεψε την ποιοτική αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας τους και των αποτελεσμάτων τους. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ως ενεργητικά μέτρα, δεν εκπληρώνουν τον σκοπό τους, που είναι η μείωση του ποσοστού ανεργίας και η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης. Διότι δρουν αποσπασματικά, καθώς απευθύνονται σε έναν περιορισμένο αριθμό ανέργων και έχουν μια τόσο περιορισμένη χρονική διάρκεια. Αποτελούν δηλαδή ένα μέσο πρόσκαιρης διαχείρισης της ανεργίας.