Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα: μια διαχρονική ανάλυση (1984-2019) - Κακογιαννάκη, Μαρία (2019)
Από την ίδρυση τους έως σήμερα, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης της έρευνας αποτελούν το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από αυτά τα προγράμματα προωθείται η συνεργασία των φορέων των χωρών-μελών σε διασυνοριακές δραστηριότητες, δημιουργώντας δίκτυα ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ των συμμετεχόντων που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου, ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στόχος της συγκεκριμένης διπλωματικής είναι η συγκέντρωση, επεξεργασία, στατιστική ανάλυση, και περιγραφική απεικόνιση της διαχρονικής συμμετοχής του Παν. Αιγαίου στα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα κατά την περίοδο 1984-2019. Για την υλοποίηση της διπλωματικής, θα αναζητηθούν δεδομένα από την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων «CORDIS» τα οποία θα συγκριθούν/συμπληρωθούν με στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας (Ε.Λ.Ε) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα δεδομένα θα αποθηκευτούν σε βάση δεδομένων που θα σχεδιαστεί για τους σκοπούς της έρευνας. Η στατιστική ανάλυση θα γίνει με τη χρήση της γλώσσας R. Τα κύρια ερωτήματα της διπλωματικής αφορούν στη ποιοτική και ποσοτική απεικόνιση της συμμετοχής του Παν. Αιγαίου διαχρονικά και ανά περίοδο προγράμματος (συνολικός αριθμός συμμετοχών, επιστημονική περιοχή έργων, συμμετοχές ως συντονιστής και ως συμμετέχων, ένταση της συμμετοχής από το πρώτο Πρόγραμμα Πλαίσιο μέχρι τον «Ορίζοντα 2020»(Horizon 2020), συμμετοχές ανά Τμήμα στο σύνολο και διαχρονικά, κλπ). Τέλος, θα γίνει προσπάθεια αποτύπωσης του δικτύου των σχέσεων που έχει αναπτύξει το πανεπιστήμιο με τους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται διαχρονικά.