Ανάλυση υφιστάμενης χωροθέτησης επιχειρήσεων στο εμπορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης - Γαλιατσάτου, Αικατερίνη (2019)
Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι να εξετάσουμε στο εμπορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, τα είδη των επιχειρήσεων που έχουμε, τις αποστάσεις που έχουν μεταξύ τους, τη χρήση των γωνιακών μαγαζιών, τα κλειστά καταστήματα που είναι έτοιμα για ενοικίαση καθώς και τα κενά σημεία για νέα χωροθέτηση. Πραγματοποιήθηκε μία επιτόπια έρευνα των επιχειρήσεων στο εμπορικό κέντρο της Μυτιλήνης . Μετά από την καταγραφή 534 επιχειρήσεων , έγινε η κατηγοριοποίησή τους σε 35 μεγάλες κατηγορίες. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του προγράμματος Qgis δημιουργήσαμε Raster χάρτες που απεικόνιζαν τις αποστάσεις ανάμεσα στις ίδιες επιχειρήσεις (ανά κατηγορία). Δημιουργήσαμε πίνακες που έδειχναν τις μέγιστες και τις ελάχιστες τιμές, τη μέση τιμή τους, τις τυπικές αποκλίσεις και τέλος τη πυκνότητα ανά κατηγορία όμοιων επιχειρήσεων. Το πιο σπουδαίο που παρατηρήσαμε και αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο είναι ότι ο μέγιστος αριθμός επιχειρήσεων ήταν στις κλειστές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα με τη βοήθεια του Raster χάρτη είδαμε ότι η απόσταση ανάμεσα στις κλειστές επιχειρήσεις ήταν πολύ μικρές. Πρέπει να γίνει κάτι ώστε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη τόσο της αγοράς και των επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου της πόλης της Μυτιλήνης όσο και στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και της ποιότητας του νησιού.