Ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι επιπτώσεις τους στις μετοχές τραπεζών την περίοδο της κρίσης - Βαμβακάς, Χρήστος (2019)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να εξετάσει αν οι ανακοινώσεις / γεγονότα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επηρεάζουν τις τιμές συστημικών τραπεζικών μετοχών σε Ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα σε Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα. Επιπλέον εξετάζεται παράλληλα η επίδραση του STOXX Europe 600 στην συμπεριφορά των μετοχών. Η κατανόηση των επιδράσεων της νομισματικής πολιτικής στις αξίες των μετοχών των τραπεζών υπήρξε πεδίο ενεργητικής έρευνας εδώ και αρκετά χρόνια. Οι Flannery και James κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών μειώνονται όταν τα μακροχρόνια επιτόκια αυξάνονται απροσδόκητα και ότι η ευαισθησία αυτής της αντίδρασης εξαρτάται από τη διαφορά ωριμότητας μεταξύ των στοιχείων του ενεργητικού και των υποχρεώσεων της τράπεζας. (Flannery & James, 1984). Στη ζώνη του ευρώ, το σημαντικότερο νομισματικό ίδρυμα είναι η ΕΚΤ. Η μελέτη της επίδρασης των νομισματικών μέτρων στις αποδόσεις των μετοχών των τραπεζών, ειδικά κατά την περίοδο της οικονομικής και μεταγενέστερης δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, είναι ένα πεδίο που δεν έχει μελετηθεί εκτενώς. Μετά την κρίση (μετά το 2009), όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούσαν διαφορετικά. Αυτό δείχνει επίσης τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η ΕΚΤ κατά τον εντοπισμό της κατάλληλης κοινής νομισματικής πολιτικής. Για την εμπειρική έρευνα, η ανάλυση επικεντρώνεται σε χώρες της ζώνης του ευρώ, αξιοποιώντας με τον τρόπο αυτό την ουσιαστική ανομοιογένεια των τραπεζών και των χωρών εντός μιας νομισματικής ένωσης στην οποία η κεντρική τράπεζα έχει εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα αντισυμβατικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων. Η αξιολόγηση του αντίκτυπου των ανακοινώσεων νομισματικών μέτρων στις προσδοκίες της μελλοντικής κερδοφορίας που βασίζονται στην αγορά, όπως μετράται από τις αποδόσεις των μετοχών των μεμονωμένων τραπεζών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η δυναμική των τιμών των μετοχών των τραπεζών επηρεάζεται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν οι επιδράσεις της νομισματικής πολιτικής λόγω των ζητημάτων ενδογενείας και ταυτόχρονης εξέλιξης.