Μαθηματικά μονοπάτια εμπλουτισμένα με φορητές τεχνολογίες και παιχνιδοποίηση: μελέτη περίπτωσης - Πατανά, Αικατερίνα (2019)
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δύο Μαθηματικών Μονοπατιών εμπλουτισμένων με φορητές συσκευές εκ των οποίων το ένα ήταν παιχνιδοποιημένο. Για τη δημιουργία των Μονοπατιών χρησιμοποιήθηκε η διαδικτυακή πύλη MCM. Επίσης, το παιχνιδοποιημένο μονοπάτι πλαισιώθηκε με ένα σενάριο. Στο Μαθηματικό Μονοπάτι, οι μαθητές οδηγούνται σε μια σειρά από προεπιλεγμένες στάσεις, μέσω του ψηφιακού χάρτη που προσφέρεται στην εφαρμογή MCM για φορητές συσκευές. Στη συνέχεια, καλούνται να λύσουν τους γρίφους, κάνοντας μετρήσεις και μεταφέροντας τις σχολικές γνώσεις σε καταστάσεις του φυσικού εξωσχολικού κόσμου. Οι μαθηματικές έννοιες με τις οποίες ασχολήθηκαν οι μαθητές ήταν η περίμετρος, το εμβαδόν, η μέτρηση μήκους και ύψους, η ακτίνα, η διάμετρος και η στρογγυλοποίηση. Στην έρευνα συμμετείχαν 15 μαθητές της έκτης τάξης Δημοτικού και 5 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε με φύλλα εργασίας, ερωτηματολόγια, παρατήρηση και συνεντεύξεις. Εξετάστηκε αν μπορούν να σχεδιαστούν Μαθηματικά Μονοπάτια εμπλουτισμένα με φορητές συσκευές και παιχνιδοποίηση, που να βελτιώνουν τη μάθηση των Μαθηματικών και η διαδικασία σχεδιασμού τους. Έγινε, επίσης, σύγκριση συμβατικού και παιχνιδοποιημένου Μονοπατιού και μελετήθηκαν οι απόψεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών σχετικά με αυτό το μοντέλο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, λόγω της διαθεσιμότητας εφαρμογών οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι εφικτός ο σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού Μαθηματικού Μονοπατιού εμπλουτισμένου με φορητές συσκευές και παιχνιδοποίηση. Επίσης, συνοψίστηκε ο σχεδιασμός σε μια διαδικασία από επτά βήματα ως εξής: Επιλογή θέματος και στόχων, Αναζήτηση και επιλογή της τοποθεσίας, Εξερεύνηση του χώρου και αναζήτηση μαθηματικών προβλημάτων, Αναζήτηση εφαρμογών, Πλαισίωση Μονοπατιών με σενάριο, Καθορισμός διάρκειας και Δοκιμή. Επιπλέον, το παιχνιδοποιημένο μονοπάτι κρίνεται πιο ελκυστικό και απολαυστικό σε σχέση με το συμβατικό, καθώς εκτιμάται η αξία του αφηγηματικού του περιβλήματος. Αναδεικνύεται, τέλος, η θετική επίδρασή του στους μαθητές και η θετική στάση των εκπαιδευτικών απέναντι σε αυτό το μοντέλο μαθησιακής δραστηριότητας. Περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερη κλίμακα είναι απαραίτητη, για τη γενίκευση των πορισμάτων.