Το εκπαιδευτικό σύστημα ειδικής αγωγής και η εκπαίδευση εκπαιδευτικών στη Μεγάλη Βρετανία - Φλάγκου, Αικατερίνη (2019)
Τις τελευταίες δεκαετίες, μέσω των επικυρωμένων Διακηρύξεων της Σαλαμάνκα (1994) και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, προωθείται το μοντέλο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης (inclusive education), το οποίο οραματίζεται τη δημιουργία ενός σχολείου για όλους, με ή χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες (ε.ε.α. ή/και α.). Στόχος είναι η πλήρης αποδοχή των διαφορετικών ικανοτήτων των μαθητών/τριών, με εκπαιδευτικούς ικανούς/ικανές να ανταπεξέλθουν στις μαθησιακές ανάγκες και στην ισότιμη μεταχείρισή τους, απουσία διακρίσεων. Η παρούσα εργασία συνιστά μελέτη του εκπαιδευτικού συστήματος ειδικής αγωγής και της εκπαίδευσης εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία). Μέσω της ποιοτικής μεθοδολογικής προσέγγισης, αναλύονται βιβλιογραφικές αναφορές και επιχειρείται η διερεύνηση των συγκλίσεων και των αποκλίσεων που εντοπίζονται στη βασική εκπαίδευση τόσο μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες, όσο και των εκπαιδευτικών τους, στις τρεις χώρες, εστιάζοντας στο θεσμικό πλαίσιο, τη χρηματοδότηση, τα συστήματα στήριξης και τις προοπτικές αναφορικά με τα εκάστοτε εκπαιδευτικά συστήματα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το μοντέλο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης κυριαρχεί και στις τρεις χώρες, με τις τοπικές αρχές να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση και αξιοποίηση των κρατικών πόρων για τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών να προσανατολίζεται σε ένα ολιστικό μοντέλο συνεχούς επιμόρφωσης.