Φορητές εφαρμογές επίγνωσης θέσης για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς: σχεδίαση εφαρμογής φορητής επαυξημένης πραγματικότητας για την περίπτωση της αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Ερμούπολης - Νικολάου, Νικόλαος (2019)
Τα τελευταία χρόνια τα φορητά παιχνίδια εντοπισμού και επίγνωσης θέσης (location-based games) έχουν αξιοποιηθεί για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ιστορικών πόλεων, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και για το εσωτερικό κτηρίων, καθώς και για φορητούς, φωνητικούς οδηγούς σε αρχαιολογικούς χώρους, καθιστώντας τα παιχνίδια σοβαρού σκοπού. Ειδικότερα, ο συνδυασμός των τεχνολογιών (α) επαυξημένης πραγματικότητας, (β) εντοπισμού θέσης (GPS), (γ) προσανατολισμού του χρήστη ως προς κάποιο σημείο ενδιαφέροντος (POI: Point of Interest), μπορεί να υποστηρίξει την υπέρθεση 2Δ/3Δ περιεχομένου στην οθόνη της φορητής συσκευής, με το οποίο ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει άμεσα και επί τόπου. Αρχικά θα πρέπει να ερευνηθούν τα στοιχεία εκείνα που κατατάσσουν μια εφαρμογή, ως παιχνίδι σοβαρού σκοπού για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα πρέπει να αναγνωριστούν τα στοιχεία εκείνα της σχεδίασης που καθορίζουν την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων μιας εφαρμογής, καθώς και πως συνδυάζονται με την πολιτιστική κληρονομιά. Ο χώρος της επαυξημένης πραγματικότητας παρουσιάζει μη συμβατικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με το περιεχόμενο και επιτρέπει τον συνδυασμό εικονικού περιεχομένου με το πραγματικό περιβάλλον. Οι τρόποι επαύξησης καθώς και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για αυτήν, διαφέρουν ανάλογα με την υλοποίηση κάθε εφαρμογής. Η κατανόηση των θεωριών της επαυξημένης πραγματικότητας καθώς και οι ερεύνα των τεχνολογιών που υποστηρίζουν την υλοποίηση εφαρμογών φορητής επαυξημένης πραγματικότητας είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της εφαρμογής. Παράλληλα θα πρέπει να ερευνηθούν η χρήση τεχνολογιών εντοπισμού και επίγνωσης θέσης και προσανατολισμού του χρήστη ως προς κάποιο σημείο ενδιαφέροντος καθώς παρέχουν την δυνατότητα ανάδειξης περισσοτέρων σημείων ενδιαφέροντος διασκορπισμένα σε μεγαλύτερο γεωγραφικό χώρο. Με βάση την προαναφερθείσα έρευνα θα σχεδιαστεί ένα παιχνίδι σοβαρού σκοπού για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ερμούπολης. Για την σχεδίαση της εφαρμογής θα χρησιμοποιηθεί τη μεθοδολογία σχεδίασης ταχείας πρωτοτυποποίησης και συνεχούς ανατροφοδότησης από χρήστες. Αρχικά θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από διαδικασίες προετοιμασίας με στόχο την γρήγορη και εύκολη υλοποίηση της εφαρμογής όπως παρουσιάζεται από την έρευνα. Στην συνέχεια θα δημιουργηθούν πρωτότυπα, τα οποία θα παρουσιάζονται στους χρήστες και μέσω της ανατροφοδότησης θα σχεδιάζεται η επόμενη έκδοση της εφαρμογής.