"Ηθικόν ακμαιότατον": η γλωσσική συγκρότηση της μάχιμης αρσενικότητας στα στρατιωτικά συνθήματα - Αλεξανδρή, Ιωάννα (2019)
Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους συγκροτείται γλωσσικά η αρσενικότητα μέσα στο ομοκοινωνικό περιβάλλον του ελληνικού στρατού· τους τρόπους, δηλαδή, που μέσω της γλώσσας διαμορφώνεται η έμφυλη, σεξουαλική και εθνική ταυτότητα του Έλληνα στρατιώτη. Οι τρόποι διερεύνησης των ερωτημάτων που θέτει η εν λόγω εργασία είναι οι συνεντεύξεις με στρατιώτες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διεξαγωγής της και τα στρατιωτικά συνθήματα που κατά παράδοση λαμβάνουν χώρα στο στρατιωτικό συμφραζόμενο. Τα στρατιωτικά συνθήματα τοποθετούνται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διότι εμπεριέχουν και μεταφέρουν μέσω της γλώσσας έμφυλους και σεξουαλικούς εθνικ(ιστικ)ούς λόγους που ευθυγραμμίζονται με τα ετεροκανονικά προτάγματα της ελληνικής κοινωνίας και τα ανατροφοδοτούν, ενώ οι πληροφορητές τείνουν να κατασκευάζουν γλωσσικά τις πτυχές του έμφυλου, σεξουαλικού και εθνικού εαυτού τους σύμφωνα με το λογοθετικό πλαίσιο στο οποίο ανήκουν, ενσωματώνοντας τις κοινωνικοπολιτισμικές προσδοκίες για την αρσενικότητα.