Τρισδιάστατη οπτικοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής του Μανταμάδου, Λέσβου - Βαχτσαβάνης, Νικόλαος (2019)
Στη παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζεται η χαρτογράφηση και η τρισδιάστατη οπτικοποίηση (3D) του σχεδίου χαμηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής του Μανταμάδου, Λέσβου, με τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ) και πιο συγκεκριμένα με το λογισμικό QGIS. Για την υλοποίηση τους, αρχικά, έγινε καταγραφή των στύλων στο πεδίο, με τη χρήση GPS, καθώς και χρήση του σχεδίου χαμηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, κλίμακας 1:1.000, το οποίο προέρχεται από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Λέσβου. Στη συνέχεια έγινε ψηφιοποίηση του δικτύου καθώς και προσθήκη στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με αυτό. Για την τρισδιάστατη απεικόνιση (3D), δημιουργήθηκε το “Ψηφιακό Υψομετρικό Μοντέλο Εδάφους” ή αλλιώς “DEM” του χωριού με τη χρήση δεδομένων, τα οποία προέκυψαν από την καταγραφή μέσω GPS και έπειτα με την βοήθεια φωτογραφιών από δορυφόρο, έγινε ψηφιοποίηση των κτιρίων καθώς και του οδικού δικτύου του οικισμού. Τα αποτελέσματα της εργασίας αποτελούν ο χάρτης με το σχέδιο ηλεκτροδότησης του Μανταμάδου και η τρισδιάστατη προβολή του σε συνδυασμό με το ανάγλυφο και το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.