Χρήση βιοαντιδραστήρων κινούμενης κλίνης με προσκολλημένη βιομάζα για τη συνεπεξεργασία αστικών και ελαιουργικών αποβλήτων - Τζέλου, Ευτέρπη; Μιχελουδάκη, Αικατερίνη-Γεωργία (2019)
Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας, είναι η συνεπεξεργασία ελαιουργικών αποβλήτων με αστικά απόβλητα σε αντιδραστήρα κινούμενης κλίνης με βιοφορείς (biocarriers). Ο χρονικός ορίζοντας ήταν 5 μήνες, από τις 4 Απριλίου έως τις 4 Αυγούστου 2017. Το πείραμα διεξήχθη, στο εργαστήριο Ποιότητας Υδάτων και Αέρα του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δημιουργήθηκε μία προσομοίωση ενός βιοαντιδραστήρα υπό αερόβιες συνθήκες συνεχούς ροής. Μια δεξαμενή περιείχε βιοφορείς με συνεχή παροχή οξυγόνου, έτσι ώστε οι βιοφορείς να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, με στόχο τη δημιουργία βιοφίλμ πάνω στο πληρωτικό υλικό. Η τροφοδοσία του συστήματος γινόταν τρείς φορές την εβδομάδα, λαμβάνοντας μείγμα ελαιουργικών και αστικών αποβλήτων. Τα αστικά απόβλητα συλλέγονταν από την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων του πανεπιστημιακού λόφου Μυτιλήνης και τα ελαιουργικά απόβλητα από ελαιουργικές μονάδες της περιοχής της Λέσβου. Σκοπός των πειραμάτων που έλαβαν χώρα, ήταν η μέγιστη δυνατή απομάκρυνση χημικών παραμέτρων, όπως το Χημικά Απαιτούμενο Οξυγόνο (COD), οι Ολικές Φαινόλες (Total Phenols) και τα Ολικά Αιωρούμενα Στερεά (TSS), οι οποίες σε μεγάλες συγκεντρώσεις κατά την απόθεσή τους στους τελικούς αποδέκτες, μπορούν να αποτελέσουν ρύπο για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, καταγράφηκε 45% μέση απομάκρυνση για το COD, ενώ η μέση απομάκρυνση για τις φαινόλες ήταν περίπου 67.4%. Η πτυχιακή εργασία ολοκληρώθηκε με ένα πείραμα διαλείποντος έργου (Batch) διπλής 48ωρης επανάληψης, όπου στόχο είχε τη μελέτη της ταχύτητας απομάκρυνσης των ολικών φαινολών στην κλίμακα του χρόνου. Όσον αφορά στην πρώτη επανάληψη, η τιμή της σταθεράς ταχύτητας απομάκρυνσης των ολικών φαινολών k1 ήταν 0.024 h-1. Για την δεύτερη επανάληψη βρέθηκε τιμή k2 ίση με 0.009 h-1. Στη συνέχεια, εφαρμόστηκε ισοζύγιο μάζας στο σύστημα συνεχούς ροής και βάση των τιμών των ταχυτήτων, βρέθηκε η αναμενόμενη συγκέντρωση των ολικών φαινολών στα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα του συστήματος.