Εκπαιδευτικές εφαρμογές επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας: προσαρμογή, εφαρμογή και αξιολόγηση λογισμικού για τη διδασκαλία συστημάτων του ανθρώπινου σώματος σε μαθητές Στ’ Δημοτικού - Μαστροκούκου, Αικατερίνη (2019)
Η εργασία αφορά τη χρήση εφαρμογής για tablet για τη διδασκαλία των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Σκοπός ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο μια εφαρμογή με τρισδιάστατες απεικονίσεις και στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος και του τρόπου με τον οποίο συνεργάζονται τα δύο αυτά συστήματα από τους μαθητές. Για τις ανάγκες της έρευνας, οργανώθηκαν τρεις ομάδες μαθητών Στ’ τάξης, οι οποίοι διδάχθηκαν το ίδιο περιεχόμενο με τρεις διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας. Η πρώτη ομάδα διδάχθηκε με τη χρήση συμβατικών μέσων διδασκαλίας, στη δεύτερη ομάδα εφαρμόστηκε το μοντέλο Driver-Oldham, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και χρησιμοποιήθηκαν παρουσιάσεις PowerPoint, ενώ η τρίτη ομάδα διδάχθηκε και αυτή ομαδοσυνεργατικά, με βάση το μοντέλο Driver-Oldham, και χρησιμοποιήθηκε εφαρμογή για tablet. Οι διδακτικές παρεμβάσεις κάθε ομάδας διήρκησαν η κάθε μία τέσσερα διδακτικά δίωρα. Για την τρίτη ομάδα, η εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται Arloon Anatomy-The human body. Η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν ήταν διαθέσιμη στα ελληνικά, οπότε μεταφράστηκε, προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί στη διδασκαλία. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χορήγηση φύλλων αξιολόγησης, ενώ στην τρίτη ομάδα δόθηκε επιπλέον ερωτηματολόγιο για την καταγραφή των απόψεων και εντυπώσεων από τη χρήση της εφαρμογής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που χρησιμοποίησε τα tablets είχε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες, παρόλο που σε δύο περιπτώσεις οι διαφορές αυτές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Αν και τα ερευνητικά ερωτήματα επιβεβαιώθηκαν μερικώς, τα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά. Η έρευνα κατέδειξε τη θετική επίδραση των tablets στις επιδόσεις των μαθητών, καθώς και τη θετική στάση των μαθητών απέναντί τους, ενώ παράλληλα αναδύθηκε η ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση.