Ο ρόλος της συναισθηματικής νοημοσύνης στη διδασκαλία μαθημάτων των θετικών επιστημών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: μια συγκριτική μελέτη - Παραής, Νικόλαος (2019)
Σε αυτή την εργασία προσεγγίσαμε το θέμα και τους ερευνητικούς στόχους μας κινούμενοι σε δυο άξονες. Στον πρώτο άξονα έγινε μια βιβλιογραφική έρευνα (θεωρητική προσέγγιση) γύρω από θεμελιώδης ορισμούς σχετικούς με την ΣΝ και μια σύντομη ιστορική αναδρομή με το πώς αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε η ιδέα της ΣΝ. Στη συνέχεια μέσα από αξιόλογα άρθρα ερευνήσαμε τον ρόλο της ΣΝ στην εκπαίδευση, διαλέγοντας άρθρα από την μικρότερη ως την μεγαλύτερη βαθμίδα εκπαίδευσης. Στον δεύτερο άξονα δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο (εμπειρική έρευνα), το οποίο μας βοήθησε να διαπιστώσουμε κατά πόσο οι δάσκαλοι (5ης και 6ης δημοτικού), και οι καθηγητές (Γυμνασίου, Λυκείου και 1ΟΥ ΕΠΑΛ) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που διδάσκουν μαθήματα θετικών επιστημών στη Σύμη Δωδεκανήσου, γνωρίζουν την έννοια της ΣΝ, την αξία της στην διαδικασία της μάθησης, εάν την εφαρμόζουν στην τάξη και από την άλλη να ανιχνεύσουμε διαφορές και ομοιότητες όσον αφορά τις απόψεις τους για τον ρόλο της ΣΝ στην διδασκαλία μαθημάτων των θετικών επιστημών. Οι δυο κλάδοι σχεδόν ισοβάθμησαν στο σκορ δείχνοντας υψηλό επίπεδο ΣΝ στην συντριπτική πλειοψηφία των ερωτήσεων. Φαίνεται επίσης πως οι παράγοντες επιμόρφωση και η ηλικία των εκπαιδευτικών να έχουν θετική σχέση στις απαντήσεις που πήραμε από τους εκπαιδευτικούς.