Το θεατρικό παιχνίδι ως εργαλείο βιωματικής προσέγγισης στη διδασκαλία των δικαιωμάτων του παιδιού στην Α'θμια εκπαίδευση - Πεζουβάνη, Μαρία Τσαμπίκα (2019)
Η παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε με στόχο την ανάδειξη της βιωματικής εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα του θεατρικού παιχνιδιού στη διδασκαλία των δικαιωμάτων του παιδιού σε μαθητές Δημοτικού σχολείου. Η έρευνα έγινε σε Δημοτικό σχολείο της Ρόδου τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο- Ιανουάριο 2017-2018. Η δασκάλα της τάξης όπως και οι μαθητές ήταν πολύ συνεργάσιμοι με αποτέλεσμα οι ώρες τις διδακτικής παρέμβασης να κυλήσουν ομαλά και ωφέλιμα. Η βιωματική μάθηση δίνει έμφαση στο σημαντικό ρόλο που παίζει η εμπειρία στη διαδικασία της μάθησης. Αντί της απομνημόνευσης πληροφοριών προτείνει την αναζήτηση νοήματος. Επιδιώκει τη διανοητική και συναισθηματική κινητοποίηση του μαθητή, στοχεύοντας στην απαρτίωση της νοητικής και συγκινησιακής διεργασίας. Η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα αναδεικνύει αξίες και μας καθιστά εμφανές να αντιληφθούμε πως είναι ευθύνη όλων η προστασία τους ώστε να γίνονται σεβαστά από τους ανθρώπους και να μην καταπατώνται. Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφοροι ορισμοί για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, από φορείς, οργανισμούς και ομάδες που ενεργοποιούνται σε αυτό το πεδίο. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, η εκπαίδευση στα Ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις: i. Την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα που περιλαμβάνει τις αξίες που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μετάδοση της γνώσης και τους κανονισμούς που τα διακατέχουν. ii. Την εκπαίδευση μέσα στα ανθρώπινα δικαιώματα που περιλαμβάνει τους τρόπους και τις μεθόδους με τους οποίους τα παιδιά σέβονται τα δικαιώματα. iii. Την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που στοχεύει στην ενίσχυση των ανθρώπων για να προστατεύουν, να σέβονται και να εκτιμούν τα δικαιώματα. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών (ΣΔΠ), το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα του παιδιού, που αριθμεί ήδη 25 χρόνια ζωής, παρέχει ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την εισαγωγή των παιδιών στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Σύμβαση αυτή συγκεκριμενοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με τα παιδιά. Η εκμάθηση και η πρακτική των δικαιωμάτων του παιδιού από τα ίδια τα παιδιά συμβάλλει στην κατανόηση της σημασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν πως έχουν και τα ίδια δικαιώματα και μπορούν να τα προσαρμόζουν και να τα εφαρμόζουν σε προσωπικό επίπεδο. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός στόχος της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά.