Αγχώδεις διαταραχές: αντιλήψεις εκπαιδευτικών για τη συμβουλευτική διάσταση του ρόλου τους, σχετικά με μαθητές που παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στο νησί της Ρόδου - Γκαραγκάνη, Αριάδνη (2019)
Η παρούσα μελέτη διαπραγματεύεται τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τη συμβουλευτική διάσταση του ρόλου τους σχετικά με μαθητές που παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε έρευνα σε δείγμα εκπαιδευτικών (Ν=134) της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί της Ρόδου, με τη χρήση ερωτηματολογίων. Στο σύγχρονο σχολικό περιβάλλον παρουσιάζονται συνεχώς ποικίλα προβλήματα ψυχικής υγείας από τους μαθητές, που έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξάνουν τις αρμοδιότητες και ευθύνες των δασκάλων ενώ δημιουργείται επιτακτικότερη η ανάγκη ενίσχυσης της ετοιμότητας ,της γνώσης, και της προετοιμασίας των εκπαιδευτικών για την κατάλληλη αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών. Στόχος υπήρξε το να μετρηθούν οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών αυτών αναφορικά με τις απόψεις τους για την αιτιοπαθογένεση των αγχωδών διαταραχών (Κλίμακα Αιτιολογικών παραγόντων) ,τις σκέψεις των εκπαιδευτικών για τις καλύτερες δυνατές προσεγγίσεις, που τα παιδιά αυτά θα μπορούσαν να έχουν (Κλίμακα Υποθετικής Συνεργασίας), τις θέσεις τους για τις καλύτερες δυνατές στρατηγικές αντιμετώπισης αυτών των συμπεριφορών (Κλίμακα Στρατηγικών Αντιμετώπισης), καθώς και επιλογές των εκπαιδευτικών για την πρόληψη αυτών (Κλίμακα Αποτελεσματικών Προσεγγίσεων). Η έρευνα αυτή διεξήχθει το σχολικό έτος 2015-16 με τη παράδοση και την άμεση συγκέντρωση των ερωτηματολογίων. Τα αποτελέσματα της έρευνας υπήρξαν ικανοποιητικά , διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ενήμεροι για τις αγχώδεις διαταραχές - αν και αισθάνονται ανασφαλείς– και αναμφίβολα θα προσφέρουν πρωτογενώς την βοήθειά τους, όμως η αποτελεσματική διαχείρηση των προβλημάτων αυτών απαιτεί πέρα από την αυτοδιαχείρησή τους και την σύμπραξη των ειδικών ψυχικής υγείας. Όπως επίσης, επιζητούν την επιμόρφωσή τους για τον εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών.