Διαπολιτισμική εκπαίδευση με την χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας - Σαλταμάρα, Μαριάννα (2019)
Σκοπός της παρούσης έρευνας ήταν να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι Νέες Τεχνολογίες (ΝΤ) μπορούν να βοηθήσουν τους δασκάλους να εφαρμόσουν διαπολιτισμική εκπαίδευση στην τάξη τους. Απώτερος στόχος της εργασίας είναι να εξεταστεί αν μπορούν οι ΤΠΕ να βοηθήσουν τον δάσκαλο να εφαρμόσει διαπολιτισμική αγωγή στην σχολική τάξη και αν μπορούν με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται. Για την επίτευξη του σκοπού της έρευνας διεξήχθη πρωτογενής ποσοτική και ποιοτική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου και ημιδομημένης συνέντευξης σε δείγμα 141 και 9 εκπαιδευτικών αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται το αντικείμενο και το σκοπό της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ως σεβασμό για το διαφορετικό, την κατανόηση του εαυτού και των άλλων και τη δημιουργία διαλόγου και συνεργασίας. Οι εκπαιδευτικοί για να προωθήσουν τη διαπολιτισμική εκπαίδευση χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, την ομαδοσυνεργατική τα σχέδια εργασίας-project, το θεατρικό παιχνίδι και σε μικρότερο βαθμό τα λογοτεχνικά βιβλία. Αναφορικά με τις ΤΠΕ χρησιμοποιούν περισσότερο οπτικοακουστικά μέσα και κυρίως βίντεο και εικόνες. Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών για να προωθήσουν τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και επιθυμούν την παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων . Τέλος τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών (φύλο, ηλικία προϋπηρεσία, εκπαίδευση) δεν διαφοροποιούν τον τρόπο χρήσης των ΤΠΕ για την εφαρμογή της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην σχολική τάξη.