Ψηφιακός χάρτης των βραβευμένων ακτών με γαλάζια σημαία της Ελλάδας για το 2016 - Κριθάρη, Κυριακή (2019)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο ‘Ψηφιακός χάρτης με τις βραβευμένες ακτές της Ελλάδας για το 2016’, εκπονήθηκε από την φοιτήτρια Κριθάρη Κυριακή του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Σουλακέλλη Νικόλαου στην Μυτιλήνη το 2017. Σκοπός της εργασίας είναι η δημιουργία ενός διαδικτυακού χάρτη της Ελλάδας, όπου θα απεικονίζονται οι βραβευμένες με γαλάζια σημαία ακτές για το έτος 2016, καθώς και κάποιες πληροφορίες αυτών. Η χαρτογράφηση των ακτών πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Της Φύσης (ΕΕΠΦ), το Μητρώο Ταυτοτήτων Υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας, την εφαρμογή ArcMap 10.2.2. και την διαδικτυακή πλατφόρμα του ArcGIS. Τα αποτελέσματα της μελέτης περίπτωσης δείχνουν ότι η Ελλάδα, η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή μεταξύ όλων των χωρών της Μεσογείου, διεκδικεί κάθε χρόνο μια από τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των χωρών με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές. Για το έτος 2016, η Ελλάδα κατέλαβε την 3η θέση με 430 βραβευμένες ακτές.