Χρήση LNG ως καύσιμο στα πλοία: προκλήσεις και περιορισμοί στην Ε.Ε. - Βάσσου, Ασπασία (2019)
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μια ριζική διαφοροποίηση στον ενεργειακό χάρτη διεθνώς και κατ’ επέκταση και στην Ευρώπη. Στο ενεργειακό μείγμα των χωρών πλέον εντάσσονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στόχοι αποδοτικής ενεργειακής χρήσης στο ευρύτερο πλαίσιο των δεσμεύσεων των κρατών όπως προκύπτουν αρχικά από τη Σύμβαση – Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή και στη συνέχεια και από άλλες σχετικές διεθνείς συμβάσεις. Η επίδραση των εξελίξεων στην ενεργειακή πολιτική των κρατών είναι άμεση στον κλάδο των μεταφορών γενικά, καθώς πρόκειται για τον κλάδο με την δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας μετά τη βιομηχανία, αλλά και για τη ναυτιλία ειδικά, υπό το βάρος ωστόσο ποικίλων προκλήσεων. Συγκεκριμένα, στην ναυτιλία ειδική έμφαση δίνεται στη σταθερή αυξητική πορεία του εμπορίου LNG κατά την τελευταία εικοσαετία, στην εκτιμώμενη σαφώς αυξητική τάση η οποία αναμένεται για την επόμενη εικοσαετία και η οποία υποστηρίζεται και από τον ολοένα αυξανόμενο όγκο των επενδύσεων για την κατασκευή κατάλληλων εγκαταστάσεων και πλοίων διεθνώς. Παράλληλα, στην Ευρώπη παρατηρείται μεν μια κινητικότητα υπό το δεδομένο και του ευρύτερου πλαισίου της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν παρατηρείται ο ίδιος βαθμός κινητικότητας ως προς το LNG στη ναυτιλία, όσο σε άλλες χώρες, ενδεχομένως ίσως και από μια κάποιου είδους αναβλητικότητα εκ μέρους των επαγγελματιών του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται πως το ολοένα πιο εξειδικευμένο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, το οποίο αναπτύσσεται εκ μέρους των αρμόδιων διεθνών οργανισμών όπως ο ΙΜΟ, αλλά και των κρατών, θα ωθήσει για περαιτέρω αλλαγές και στη βιομηχανία της ναυτιλίας, υπέρ της ανάπτυξης των κατάλληλων εγκαταστάσεων για τη διασφάλιση της περαιτέρω χρήσης του LNG ως καυσίμου στα πλοία. Σε αυτό το πλαίσιο, κεντρικό ερώτημα και σκοπό της παρούσας μελέτης αποτελεί η διερεύνηση της χρήσης LNG ως καυσίμου στα πλοία επικεντρώνοντας στις προκλήσεις και στις προοπτικές οι οποίες παρουσιάζονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.