Ανάπτυξη εφαρμογής έξυπνου τηλεφώνου για την χαρτογράφηση και πλοήγηση στα μονοπάτια της Σάμου - Ζούκας, Ευάγγελος; Μπαριαμπάς, Λιντιόν Θωμάς (2019)
Η πεζοπορία μπήκε στη ζωή μας σαν μια ευχάριστη και ξέγνοιαστη ασχολία, γεμίζοντας τον ελεύθερο χρόνο με εικόνες από ηλιοβασιλέματα, μυρωδιές λουλουδιών, ήχους τρεχούμενων νερών και κελαϊδίσματα άγριων πουλιών. Αποτελεί μια όαση στην έρημο της καθημερινότητας του σύγχρονου ατόμου, μακριά από τη βουή της πόλης. Η Σάμος, με το καταπράσινο τοπίο της, συνδυάζοντας το βουνό και τη θάλασσα, είναι ένας από τους καταλληλότερους τόπους να ευδοκιμήσει η δραστηριότητα της πεζοπορίας, προσκαλώντας ντόπιους κατοίκους, αλλά και ανθρώπους από άλλες περιοχές, να ανακαλύψουν το όμορφο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Οι συντελεστές της διπλωματικής αυτής εργασίας, όντας ενεργοί πεζοπόροι, θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα πεζοπορικό εργαλείο που θα βελτιώσει την εμπειρία της πεζοπορίας στον τόπο αυτό. Το εργαλείο αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο χρήσιμο και ευέλικτο στην εποχή μας, από μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Το σύστημα αυτό έχει ως χαρακτηριστικό όνομα το «SamosTrails», καθώς αναφέρεται συγκεκριμένα στα μονοπάτια της Σάμου. Η ανάπτυξή του συστήματος αυτού θέτει ως κύριες λειτουργίες της εφαρμογής, την πλοήγηση του πεζοπόρου στα σαμιακά μονοπάτια και την καταγραφή νέων από τον ίδιο. Παράλληλα, ήταν αναγκαία η υποστήριξη της εφαρμογής από μία ιστοσελίδα που θα αναλαμβάνει την τροφοδότησή της, αλλά και του χρήστη, με χρήσιμες πληροφορίες. Η αφηρημένη έννοια του συστήματος έγινε πρώτη εικόνα όταν μελετήσαμε παρόμοια συστήματα, τα οποία μας βοήθησαν να καταγράψουμε και να καθορίσουμε τις ανάγκες του δικού μας συστήματος και να σχεδιάσουμε τα πρώτα διαγράμματα για τη δομή του. Υλοποιώντας το σύστημα, ο πρωταρχικός στόχος ήταν να καλύψουμε όλες τις λειτουργικές απαιτήσεις που θα αντιμετώπιζαν οι χρήστες του, ενώ ταυτόχρονα να είναι απλό και εύκολο στην μάθηση από όλους. Έπειτα της υλοποίησης, αφού δοκιμάσαμε το σύστημα, το αξιολογήσαμε θετικά. Το γεγονός αυτό μας ώθησε αισιόδοξα στον καθορισμό νέων εργασιών του συστήματος, που στόχο θα έχουν την μέγιστη βελτιστοποίηση του και την εγγύηση της βιωσιμότητάς του στο εγγύς μέλλον. Καταλήγοντας, με την εκπόνηση της εργασίας, φθάσαμε σε συμπεράσματα που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε το γενικό μας ρόλο σε όλο αυτό το τεχνολογικό περιβάλλον, γεμίζοντας μας αισιοδοξία για τις μελλοντικές ανάγκες που θα κληθούμε να καλύψουμε. Το σύστημα που αναπτύξαμε βασίζεται στο μοντέλο πελάτη – εξυπηρετητή και στηρίζεται στην αρχιτεκτονική Rest. Ο πελάτης (client) συνδέεται με το σύστημα μέσω του κινητού του τηλεφώνου (Λειτουργικό σύστημα Android 4.4 και άνω), ενώ η διαχείριση των δεδομένων στον εξυπηρετητή γίνεται μέσω ενός module μιας ιστοσελίδας (αναπτυγμένη σε Drupal interface). Η επικοινωνία των δύο, συσχετίζεται με μια βάση δεδομένων, που παρέχει σημαντικές πληροφορίες, απαραίτητες για τη λειτουργικότητα του συστήματος. Τέλος, η συνεισφορά στην αναπτυξιακή πολιτική του τουρισμού της Σάμου, είναι σημαντική. Η διπλωματική αυτή εργασία έχει στόχο την ανάδειξη των μονοπατιών της Σάμου, κάνοντας την πεζοπορία πιο εύκολη και ευχάριστη στους πεζοπόρους του νησιού, καθώς και την προσέλκυση νέων χρηστών. Στο χρήστη δίνεται, μέσω των λειτουργιών του συστήματος, η αίσθηση ενεργής συμμετοχής στο project αυτό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προοπτικές για πρωτοβουλίες και διάθεση βελτίωσης του υπάρχον πεζοπορικού δικτύου.