Μελέτη της διδακτικής του μαθήματος των φυσικών επιστημών στις Ε και ΣΤ τάξεις του δημοτικού σχολείου - Ψωμά, Αρετή (2019)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η μελέτη πτυχών της διδακτικής διαδικασίας του μαθήματος των Φυσικών Επιστημών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στις Ε και ΣΤ τάξεις. Η διεξαγωγή της έρευνας πραγματοποιήθηκε με φύλλο παρατήρησης και η συλλογή των συμπερασμάτων έγινε με βάση τους παρακάτω άξονες:1)Ποιες διδακτικές τεχνικές εφαρμόστηκαν κατα την διδασκαλία στις Ε και ΣΤ τάξεις, 2)ποιοι τύποι ερωτήσεων χρησιμοποιήθηκαν στις Ε και ΣΤ τάξεις, 3)ποια ήταν η γνωστική δρασηριότητα των μαθητών κατά την διδασκαλία και4) ποια η εμπλοκή των μαθητών κατα την διδασκαλία στις Ε και ΣΤ τάξεις, 5)ποιες επιστημονικές πρακτικές χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της διδασκαλίας στις Ε και ΣΤ τάξεις, και 6)ποια εκπαιδευτικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν απο τους εκπαιδευτικούς στις Ε και ΣΤ τάξεις του δημοτικού σχολείου. Η ερευνητική διαδικασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια παρακολούθησης διδασκαλιών Ε και ΣΤ τάξεων δημοτικού σχολείου.Επίσης, τα δεδομένα της έρευνας προέκυψαν απο τις παρατηρήσεις που καταγράφηκαν ανά πέντε λεπτά στο φύλλο παρατήρησης.Διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί των δύο τάξεων δεν έχουν εγκαταλείψει τελείως το παραδοσιακό μοντέλο μάθησης και δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των αποτελεσμάτων των δύο τάξεων.Κατά κύριο λόγο,από τους εκπαιδευτικούς των δυο τάξεων σχετικά με τις διδακτικές τεχνικές χρησιμοποιήθηκε η διάλεξη με ερωτήσεις,ο τύπος ερωτήσεων που επικράτησε ήταν οι ερωτήσεις ανάκλησης γνώσεων,η γνωστική δραστηριότητα των μαθητών ήταν η απομνημόνευση των πληροφοριών και η εμπλοκή τους ήταν μέτρια,σχετικά με τις επιστημονικές πρακτικές χρησιμοποιήσαν την διατύπωση ερωτημάτων σε μεγάλο βαθμό και τέλος,περιορίστηκαν αρκετά στην χρήση του σχολικού βιβλίου.