Ο ρόλος του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία - Ανδρεοπούλου, Παναγιώτα (2019)
Η έννοια της μάθησης διατρέχει τον ανθρώπινο βίο σε όλη τη διάρκειά του. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι εμπλεκόμενοι φορείς στην εκπαιδευτική διαδικασία αναζητούν τρόπους να την ενισχύσουν. Σε αυτή την κατεύθυνση, η αξιοποίηση του παιχνιδιού στη μαθησιακή διαδικασία φαίνεται να συμβάλλει σε πολλαπλά επίπεδα στην προώθηση της μάθησης και ταυτόχρονα στην ενίσχυση της εμπλοκής των εκπαιδευομένων σε αυτή. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη έρευνα επιχειρεί να διαπιστώσει τα πλεονεκτήματα της ένταξης του παιχνιδιού στη μαθησιακή διαδικασία σε διαφορετικά επίπεδα. Με τη χρήση της ποσοτικής ερευνητικής μεθόδου και συγκεκριμένα του ερωτηματολογίου, αναδεικνύεται η οπτική των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και της εκπαίδευσης ενηλίκων, όσον αφορά τη συμβολή της χρήσης του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, η έρευνα στοχεύει να αναδείξει τη συμβολή του παιχνιδιού στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, δημιουργικότητας, επικοινωνίας, συναισθημάτων και κινήτρων, να εντοπίσει τα απαραίτητα συστατικά του επιτυχημένου εκπαιδευτικού παιχνιδιού και να επισημάνει ποιες είναι δυσκολίες που περιορίζουν τη χρήση του, μέσα από τις δηλώσεις των ατόμων του δείγματος. Στο πλαίσιό της, ανακύπτουν διαφοροποιήσεις στις στάσεις των ατόμων του δείγματος, σε σχέση με τον ρόλο του παιχνιδιού ως προς το φύλο, τη βαθμίδα εκπαίδευσης και τα έτη υπηρεσίας σε αυτήν, οι οποίες δύνανται να προκαλέσουν προβληματισμό και αφορμή για περεταίρω έρευνα. Τα αποτελέσματά της συμφωνούν με την τάση, που υπάρχει στην υφιστάμενη βιβλιογραφία, επιβεβαιώνοντας την ουσιαστική συμβολή του παιχνιδιού στην προώθηση της μάθησης και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ανάδειξη της αναγκαιότητας για περεταίρω διερεύνηση και κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, ώστε αυτό να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις εκφάνσεις της, από την τυπική ως την εκπαίδευση ενηλίκων.