Ανάλυση του εικονιστικού υλικού των σχολικών εγχειριδίων φυσικών επιστημών και μαθηματικών της Ε΄ τάξης του δημοτικού σχολείου - Καλογήρου, Ναταλία (2019)
Τα σχολικά εγχειρίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία και για αυτό το λόγο έχουν αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής έρευνας. Μολονότι έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες που εστιάζονται στην ανάλυση σχολικών εγχειρίδιων Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών, εντούτοις απουσιάζουν εργασίες που να εστιάζουν στη συγκριτική ανάλυση του εικονιστικού υλικού και της σύνδεσής του με το κείμενο των σχολικών εγχειριδίων Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών. Αντικείμενο αυτής της εργασίας αποτελεί η ανάλυση του εικονιστικού υλικού και της σύνδεσής του με το κείμενο στα σχολικά εγχειρίδια των Φυσικών Επιστημών και των Μαθηματικών της Ε΄ τάξης του δημοτικού σχολείου. Εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν 842 εικονιστικά στοιχεία, από τα οποία τα 476 βρίσκονται στο εγχειρίδιο των Φυσικών Επιστημών και τα 366 στο εγχειρίδιο των Μαθηματικών της Ε΄ τάξης του δημοτικού σχολείου. Η ανάλυσή τους πραγματοποιήθηκε με βάση μια εμπλουτισμένη εκδοχή του πλαισίου ανάλυσης Graphical Analysis Protocol (GAP) των Slough και McTigue (2013). Η ανάλυση των δεδομένων επέτρεψε να αποτυπωθούν ο τύπος και η ποιότητα των απεικονιστικών στοιχείων που περιέχονται στα σχολικά εγχειρίδια των Φυσικών Επιστημών και των Μαθηματικών καθώς επίσης και η αλληλεπίδραση των απεικονιστικών στοιχείων με το κείμενο κάθε εγχειριδίου. Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν διαφορές ανάμεσα στα δύο σχολικά εγχειρίδια των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών αναφορικά με χαρακτηριστικά του εικονιστικού υλικού και της σύνδεσής του με το κείμενο των σχολικών εγχειριδίων. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας μπορούν να αξιοποιηθούν σε διδακτικό και ερευνητικό επίπεδο.