Movie clips στην εκπαίδευση - Κουτσογιώργου, Άννα (2019)
Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ένας συνεχώς διαμορφούμενος χώρος, ο οποίος επηρεάζεται από την εξέλιξη της τεχνολογίας και την γενικότερη εξέλιξη της κοινωνίας. Ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας έχει αρχίσει να δίνει τη θέση του σε πιο καινοτόμες μεθόδους, για τις οποίες ενώ στην αρχή οι εκπαιδευτικοί διατηρούσαν επιφυλάξεις, πλέον αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός αυτών που χρησιμοποιούν εργαλεία των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η παρούσα εργασία και έρευνα πραγματεύεται τη χρήση των movie clips στην εκπαιδευτική διαδικασία με σκοπό την εξυπηρέτηση διδακτικών στόχων. Ο βασικός σκοπός της εργασίας και της έρευνας είναι η μελέτη του κατά πόσο τα movie clips βοηθούν στην καλύτερη αντίληψη της έννοιας του ρατσισμού κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Τα movie clips τα τελευταία χρόνια άρχισαν να χρησιμοποιούνται στις διδακτικές αίθουσες, μαζί με την χρήση ταινιών μικρού μήκους. Η αρχή είχε γίνει από την προβολή ταινιών, οι οποίες όμως ήταν αρκετά χρονοβόρες και οι εκπαιδευτικοί προσπαθώντας να μετριάσουν τον χρόνο διάρκειάς τους, έδειχναν τη μισή ταινία ή μέρη αυτής και με τον τρόπο αυτό χάνονταν συχνά ο ειρμός και η συνοχή. Σαν μία πιο εύκολη, πιο στοχευμένη και λιγότερο χρονοβόρα λύση για την παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα, άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα movie clips. Αναπτύχθηκαν πολλά λογισμικά για τη δημιουργία αυτών και σήμερα τα movie clips βρίσκονται πολύ απλά, χωρίς καθόλου κόπο, καθώς υπάρχουν πολλά σε πολλούς διαδικτυακούς τόπους. Σχετικά με το θέμα του ρατσισμού, το οποίο θα αποτελέσει τη βασική έννοια στην οποία στηρίχτηκαν τα movie clips που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, η αντικειμενοποίηση της έννοιας του ρατσισμού και των επιδράσεων που έχουν τα movie clips στα παιδιά και στον τρόπο που αυτά τον βλέπουν, επιτεύχθηκε με τη Θεωρία των Κοινωνικών Αναπαραστάσεων, κατά την οποία δίνεται έμφαση στις ιστορικές, πολιτισμικές και μακρο - κοινωνικές συνθήκες εγκαθίδρυσης των κοινωνικο-ψυχολογικών φαινομένων, στα οποία έγκειται και ο ρατσισμός. Παράλληλα, οδηγεί πέρα από τον μεθοδολογικό ατομικισμό και συμβάλλει στη διαπολιτισμικότητα.