Το χρυσό κόσμημα ως αρχαιολογική μαρτυρία μέσα απο χρονολογημένα σύνολα της Βόρειας Ελλάδας: απο το 350 έως το 168 π. Χ. - Παπαβασιλείου, Θεοφανώ (2019)
Η σημασία του κοσμήματος στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού απλώνεται σε ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων που αφορούν σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Συνεπώς, το κόσμημα δεν πρέπει να εξετάζεται μόνο ως έργο τέχνης αλλά ούτε απλά ως ένα ακόμα εύρημα που θα βοηθήσει στη χρονολόγηση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν δημιουργικό συνδυασμό. Ιδιαίτερα όταν αντικείμενο εξέτασης είναι το χρυσό κόσμημα, οπότε η μελέτη του ίδιου του υλικού κατασκευής στα πλαίσια της μεταλλοτεχνίας αποτελεί από μόνο του ένα πεδίο δράσης - πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για τη Βόρεια Ελλάδα από το β΄ μισό του 4ου αιώνα μέχρι και τον 2ο αιώνα π. Χ., όπου η παρουσία αυτού του υλικού είναι πολύ έντονη. Οι πληροφορίες που δύναται να προσφέρει το χρυσό κόσμημα μέσα από χρονολογημένα σύνολα και ειδικά όταν πρόκειται για κλειστά σύνολα, τόσο σε έναν αρχαιολόγο όσο και σε διακλαδικό επίπεδο, είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς μπορεί κανείς να εξετάσει την ίδια την κοινωνία στην οποία δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε, την κοινωνική διαστρωμάτωση, το ρόλο της γυναίκας, την ελίτ, την οικονομική κατάσταση που επικρατούσε, την επικοινωνία που είχε συντελεστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τις καλλιτεχνικές τάσεις που είχαν διαμορφωθεί, καθώς και τις θρησκευτικές, τελετουργικές και μυστηριακές πρακτικές που πιθανόν χρησιμοποιούνταν. Η αρχαιολογία είναι, άλλωστε, η επιστήμη που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας, είναι εκείνη που κυριολεκτικά αποκαλύπτει τα απτά εκείνα στοιχεία που συνιστούν την ιστορική πραγματικότητα και πάνω στα οποία ένας αριθμός άλλων επιστημών, χρησιμοποιώντας τη δική τους οπτική σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους τους, συνθέτουν τα δικά τους συμπεράσματα. Επομένως η εποικοδομητική συνεργασία και συνδιαλλαγή πρέπει να είναι μονόδρομος. / Gold Jewellery as archaeological evidence through dated sets from Northern Greece (350 - 168 BC) /.