Οικονομοτεχνική και συγκριτική αξιολόγηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Μπαλής, Αλέξιος (2019)
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να δείξουμε ότι εφαρμόζοντας τις αρχές της Κλασικής και Σύγχρονης Θεωρίας Χαρτοφυλακίων για τον σχηματισμό ενός ενεργειακού χαρτοφυλακίου, μπορούμε να εξομαλύνουμε την παραγωγή ενέργειας και να επιτύχουμε επιδόσεις καλύτερες σε σύγκριση με αυτές των μεμονωμένων εγκαταστάσεων. Παραπέρα, εφαρμόζοντας χρηματοοικονομικές μεθόδους αξιολόγησης επενδύσεων να εκπονήσουμε μια οικονομοτεχνική μελέτη που θα εξετάζει την βιωσιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης χρησιμοποιώντας πραγματικά ιστορικά δεδομένα παραγωγής για το διάστημα 2013-2016 από εγκαταστάσεις εντός της Ελληνικής επικράτειας, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για τον υπολογισμό των μελλοντικών χρηματοροών. Η μελέτη έδειξε ότι η θεωρία χαρτοφυλακίου μπορεί να έχει εφαρμογή στην περίπτωση των επενδύσεων σε μη χρηματοοικονομικά επενδυτικά στοιχεία και να βοηθήσει στην εξομάλυνση της παραγωγής. Η οικονομοτεχνική μελέτη και η μελέτη ευαισθησίας έδειξαν ότι μια επένδυση σε ένα βελτιστοποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο είναι βιώσιμη, αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς την τιμή πώλησης της ενέργειας, όπως ήταν άλλωστε αναμενώμενο.