Αναλύσεις των τεχνικών κατασκευής μινωικών τοιχογραφιών με παράλληλες προτάσεις αξιοποίησης των 3Δ εφαρμογών - Τσίτσα, Ευθυμία; Tsitsa, Efi (2019)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζονται οι χρωστικές σε ανάγλυφες Μινωικές τοιχογραφίες και σε τρισδιάστατα αντικείμενα από κονίαμα, με τη χρήση κυρίως φασματοσκοπίας Raman και σε κάποιες περιπτώσεις με XRF. Τα σπαράγματα των τοιχογραφιών προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό από την ανασκαφή της Κνωσού. Η μελέτη των χρωστικών των τοιχογραφιών βασίστηκε σε μελέτη και φωτογράφηση που πραγματοποιήθηκε με χρήση φορητού μικροσκοπίου σε ανάγλυφα σπαράγματα τοιχογραφιών. To φορητό μικροσκόπιο βοήθησε, ώστε να μελετηθούν σε βάθος οι τεχνικές δημιουργίας των ανάγλυφων σπαραγμάτων αλλά και των πολλαπλών ζωγραφικών στρωμάτων. Οι αναλύσεις έγιναν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου όπου φυλάσσονται τα σπαράγματα, με το φορητό φασματόμετρο Raman. Στη συνέχεια ακολούθησε επεξεργασία των μετρήσεων και μελέτη των φασμάτων ώστε να εξαχθούν τα συμπεράσματα για τον ποιοτικό προσδιορισμό των χρωστικών. Οι χρωστικές, οι οποίες ταυτοποιήθηκαν κατά την εξέταση των τοιχογραφιών είναι λευκό του ασβεστίου, λευκό του γύψου, κίτρινη ώχρα, κόκκινη ώχρα, μαύρο του άνθρακα, μαύρο από ελεφαντόδοντο, Αιγυπτιακό μπλε και Αζουρίτη, Mαλαχίτης, Ατακαμίτης, Πουρπουρίνη, Red Lead, Realgar, Pararealgar και Orpiment. Τέλος έγινε τρισδιάστατη αποτύπωση 3D, επιλεγμένων ανάγλυφων σπαραγμάτων τοιχογραφιών. Επιλέχτηκαν σπαράγματα καθώς και τρισδιάστατα αντικείμενα από κονίαμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως μεγάλες διαστάσεις, κακή κατάσταση διατήρησης, δυσανάγνωστο μικροανάγλυφο και δυσκολία μετακίνησης.