Οικονομοτεχνική μελέτη εκμετάλλευσης ενόςνέου παράγωγου προϊόντος στο χώρο της κοσμετολογίας και της αρωματοθεραπείας - Ζυμάρα, Κατερίνα (2019)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη ενός νέου παράγωγου προϊόντος. Το νέο παράγωγο προϊόν που θα εξεταστεί είναι το αιθέριο έλαιο από μανταρίνια Χίου. Αρχικά θα γίνει μία εκτενής αναφορά στο δέντρο της μανταρινιάς. Θα παρουσιαστούν τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ποικιλίας, ο τρόπος καλλιέργειας της, οι διάφορες ασθένειες που μπορεί να προσβληθεί και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν. Στο κεφάλαιο 3 που ακολουθεί, θα γίνει εκτενής αναφορά στα αιθέρια έλαια όσον αφορά τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας, την ποιοτική διασφάλιση και τον τρόπο επιλογής της μεθόδου απόσταξης και αποστακτικού συγκροτήματος. Τέλος στο συγκεκριμένο κεφάλαιο θα γίνει αναφορά στην απόδοση των Α.Ε. και στις χρήσεις του. Στη συνέχεια στο κεφάλαιο 4, θα παρουσιαστούν τα Α.Ε. των εσπεριδοειδών όσον αφορά τη σύσταση τους, τον εξοπλισμό που χρειάζεται για την παραγωγή τους και τον τρόπο παραγωγής του. Το κεφάλαιο 5 αναφέρεται στον ποιοτικό έλεγχο του αιθέριου ελαίου μανταρινιού. Για την εκπόνηση του συγκεκριμένου κεφαλαίου χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί συνέντευξη στον υπεύθυνου του εργαστηρίου Σύγχρονη Αναλυτική, κο Μαρούλη Μάριο, όπου μας έδωσε το κόστος του ποιοτικού ελέγχου, τι εξετάζεται με αυτό και ποια έγγραφα λαμβάνονται με το πέρας του. Τέλος στο συγκεκριμένο κεφάλαιο αναφέρονται οι τεχνικές της ποιοτικής εκτίμησης. Έπειτα ακολουθεί το κεφάλαιο 6 στο οποίο πραγματοποιείται η οικονομοτεχνική μελέτη. Εξετάζονται διάφοροι τρόποι απόσταξης είτε εντός της εταιρείας είτε με τη συνεργασία εξωτερικών συνεργατών όπου θα εξεταστεί το κόστος παραγωγής. Επίσης θα εξεταστεί το κόστος συσκευασίας και το κόστος ετικετοποίησης. Όσον αφορά το κεφάλαιο 7 εξετάζεται η πώληση του Α.Ε. σε Ελλάδα και εξωτερικό και η προώθηση πωλήσεων. Στο κεφάλαιο 8 γίνεται εκτενής αναφορά στη μεταφορά των Α.Ε. Αρχικά θα εξεταστούν τα στοιχεία του εκτελωνισμού που είναι χρήσιμα για την εξαγωγή του εμπορεύματος. Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στα είδη των containers που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των εμπορευμάτων και τέλος, η υπεύθυνη της εξαγωγής κα Ελένη Κυριτσάκα και η υπεύθυνη του οδικού τμήματος κα Ειρήνη Παναγιωτίδου της εταιρείας Cargo Group Services θα δώσουν κόστη μεταφοράς για διάφορα λιμάνια της Κίνας και διάφορες πόλεις της Ευρώπης αντίστοιχα. Στο κεφάλαιο 9 θα πραγματοποιηθεί η προσομοίωση της εταιρείας όπου θα πραγματοποιηθεί μία μικρή επισκόπηση για το χώρο που χρειάζεται αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων. Τέλος στο κεφάλαιο 10 θα εξαχθούν τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίες