Η τεχνολογικά υποστηριζόμενη συνεργατική μάθηση στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα από τη συμβολή της στη διαθεματική προσέγγιση της λογοτεχνίας στο λύκειο - Γιαννάκος, Βασίλειος (2019)
Βασικό σκοπό της παρούσας έρευνας αποτελεί το κατά πόσο η Τεχνολογικά Υποστηριζόμενη Συνεργατική Μάθηση (Computer-Supported Collaborative Learning, CSCL) αποτελεί μία καλή πρακτική στη διδασκαλία και τη διαθεματική προσέγγιση του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο Λύκειο. Συγκεκριμένα διερευνάται η συμβολή της διαδικτυακής πλατφόρμας web 2.0, wiki pbworks, -αλλά και επιμέρους λογισμικών και εφαρμογών- στους παρακάτω επιμέρους στόχους: α.) στην κατάκτηση συγκεκριμένων διδακτικών στόχων, β.) στη διαμόρφωση μιας πιο θετικής στάσης των μαθητών απέναντι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ως εργαλείο ανακάλυψης και κατάκτησης της γνώσης και γ.) στην προώθηση της συνεργατικής μάθησης και των δεξιοτήτων που καλλιεργεί αυτή ανάμεσα στους μαθητές. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι το πείραμα πεδίου (field experiment), με μία Ομάδα Πειραματική (experimental group) και μία Ομάδα Ελέγχου (control group). Για την αξιολόγησή της χρησιμοποιήθηκαν pre και post τεστ καθώς και οι αξιολογήσεις των μαθητών και του εκπαιδευτικού στις δραστηριότητες των μαθητών κατά την υλοποίηση τριών εκπαιδευτικών σεναρίων για την υποστήριξη ισάριθμων λογοτεχνικών κειμένων στο μάθημα της Λογοτεχνίας στη Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου. Το δείγμα που επιλέχθηκε για το πείραμα αποτελείται από πενήντα (50) μαθητές της Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου της Αττικής• είκοσι πέντε μαθητές αποτέλεσαν την Πειραματική Ομάδα (experimental group) και είκοσι πέντε την Ομάδα Ελέγχου (control group). Η υλοποίηση της έρευνας πραγματοποιήθηκε από τις 10 Οκτωβρίου 2016 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2016 και είχε διάρκεια δεκατρείς ώρες. Από τα ευρήματα προέκυψε ότι αναφορικά με την κατάκτηση των διδακτικών στόχων η Τεχνολογικά Υποστηριζόμενη Συνεργατική Μάθηση (CSCL) οδήγησε σε υψηλότερο βαθμό κατάκτησης των στόχων αυτών. Αναφορικά με τη διαμόρφωση περισσότερο θετικής στάσης των μαθητών απέναντι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή προέκυψε μια θετική ενίσχυση της στάσης των μαθητών απέναντί του. Τέλος σε σχέση με την προώθηση της συνεργατικής μάθησης προέκυψε ότι η χρήση της Τεχνολογικά Υποστηριζόμενης Συνεργατικής Μάθησης (CSCL) και της ψηφιακής πλατφόρμας συνεργασίας web 2.0, wiki pbworks, διαμόρφωσε περισσότερο θετική στάση απέναντι στη συνεργασία.