Διερεύνηση συστημάτων κοστολόγησης στον κλάδο υγείας - Μάντικα, Μαρία (2019)
Στο 1ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις αλλαγές που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζοντας τον τομέα της υγείας, και οι οποίες αποτέλεσαν την βάση για την αναζήτηση κοστολογικών μεθόδων οι οποίες θα οδηγούσαν στην βιωσιμότητα των μονάδων υγείας με τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων τους. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά και την Ελλάδα, η οποία μέσα στην οικονομική κρίση που διανύει, καλείται να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα. Ακόμη, στο κεφάλαιο αυτό, αναλύονται κάποια θεωρητικά σημεία χρήσιμα για την πορεία της εργασίας. Στο επόμενο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα παραδοσιακά συστήματα κοστολόγησης που παρατηρήθηκαν κατά τη βιβλιογραφική και αρθρογραφική ανασκόπηση σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία εφαρμόζονται σε μονάδες υγείας. Παρατίθενται τα μειονεκτήματά τους και πως αυτά οδήγησαν στα σύγχρονα συστήματα κοστολόγησης. Στο 3ο κεφάλαιο, αναλύεται η λειτουργία και η εφαρμογή της Κοστολόγησης με Βάση τις Δραστηριότητες στις μονάδες υγείας. Απεικονίζονται τα θετικά και τα αρνητικά της χαρακτηριστικά, κι ακόμη, καταγράφονται οι εφαρμογές της διεθνώς. Στο ίδιο μήκος κύματος αναπτύσσεται και το 4ο κεφάλαιο, παράλληλα, για την Κοστολόγηση με Βάση τις Δραστηριότητες με Κριτήριο το Χρόνο. Τέλος, αποτυπώνονται τα συμπεράσματα της εργασία με τη μορφή ενός συγκριτικού πίνακα, και τίθενται προτάσεις για μελλοντική έρευνα.