Στάθμιση κλίμακας διαβαθμισμένων κριτηρίων για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σεναρίων - Παρίση, Χρυσάνθη (2019)
Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική είναι η αξιολόγηση στη καθημερινή μας ζωή, αν αναλογιστεί ότι αξιολογούμε διαρκώς τα πάντα γύρω μας με σκοπό να κάνουμε επιλογές. Έχοντας ως κέντρο αναφοράς την εκπαίδευση, η αξιολόγηση αναφέρεται στην αξιολόγηση της επίδοσης των εκπαιδευομένων ή στην αξιολόγηση ενός παραγόμενου έργου (προϊόντος) και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η αξιολόγηση της επίδοσης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα προβληματισμού αλλά και έρευνας στον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό χώρο. Για την εκπαιδευτική αξιολόγηση έχουν κατά καιρούς υιοθετηθεί διάφορα εργαλεία . Η αξιολόγηση πρέπει να είναι έγκυρη, αξιόπιστη και να οδηγεί στην ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα δυναμικά μοντέλα ποιοτικής αξιολόγησης της επίδοσης των εκπαιδευομένων, που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, αποτελούν και οι κλίμακες διαβαθμισμένων κριτηρίων (στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ως assessment rubrics). Παρότι οι κλίμακες διαβαθμισμένων κριτηρίων χρησιμοποιούνται κυρίως για την αξιολόγηση της επίδοσης των εκπαιδευομένων, εν τούτοις τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να επιφέρουν, οδηγούν στην αξιολόγηση με αυτές διαφόρων αντικείμενων. Ένα από αυτά τα προς αξιολόγηση αντικείμενα είναι και τα ψηφιακά διδακτικά σενάρια. Καθώς η συνεχώς αυξανόμενη χρήση των Τ.Π.Ε., κομμάτι των οποίων αποτελούν και τα ψηφιακά διδακτικά σενάρια, στην εκπαιδευτική διαδικασία, προκαλεί πολλούς προβληματισμούς και αντιθέσεις η αξιολόγηση τους κρίνεται απαραίτητη. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η στάθμιση της κλίμακας διαβαθμισμένων κριτηρίων που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των ψηφιακών διδακτικών σεναρίων. Με άλλα λόγια, απώτερος σκοπός είναι να διερευνηθεί το αν η κλίμακα διαβαθμισμένων κριτηρίων που έχει προταθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων μπορεί να παράσχει έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα.