Το αρχαίο πόλισμα του Ποντολιβάδου και η οχύρωσή του - Οικονομίδης, Χαράλαμπος (2019)
Από την αρχαιότητα η επίθεση και η άμυνα ήταν ένα συχνό φαινόμενο στις ζωές των ανθρώπων και των πόλεων. Για τον λόγο αυτό, ήταν αδήριτος η ανάγκη για την εξεύρεση αμυντικών λύσεων απέναντι στις οποιεσδήποτε επιθέσεις. Προκειμένου να εξασφαλιστεί το αίσθημα της ασφάλειας απέναντι σε αυτές, οι άνθρωποι κατέφυγαν στην κατασκευή των οχυρώσεων μέσω των οποίων προφύλασσαν τους εαυτούς τους και τις περιουσίες τους. Με αφορμή, λοιπόν, ένα πόλισμα, που ιδρύθηκε στο βόρειο Αιγαίο, κοντά στον ποταμό Νέστο και που διασώζει έως σήμερα τα κατάλοιπα ενός ισχυρού οχυρωματικού περιβόλου, θα εξεταστούν τα τείχη που χτίστηκαν γύρω από αυτό. Θα προηγηθεί, βεβαίως, η αναφορά στο ίδιο το πόλισμα σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί το ιστορικό πλαίσιό του, το ζήτημα της ονομασίας του, ο προσδιορισμός της μητρόπολής του και άλλα θέματα σχετικά με αυτό. Αυτό το πόλισμα, που είναι αρκετά πιθανόν να ήταν ένα ἐμπόριον, βρίσκεται κοντά στο σημερινό χωριό του Ποντολιβάδου, Δήμου Νέστου - Π.Ε Καβάλας, και σχετίζεται με έναν πολλά υποσχόμενο αρχαιολογικά χώρο, αφού τα δεδομένα που προκύπτουν από τις ανασκαφές ως τώρα είναι ενδιαφέροντα, παρόλο που μεσολάβησαν μερικές δεκαετίες ανασκαφικής απραγίας στην περιοχή αυτήν.