Διερεύνηση του model course “Ναυτικής Μηχανολογίας” εφαρμογή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών - Ανδριώτης, Αδαμάντιος (2019)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά το ήδη υπάρχον Model Course “Ναυτικής Μηχανολογίας” που διδάσκεται στους πρωτοετείς σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Διεθνής Σύμβαση περί Προτύπων Εκπαίδευσης, έκδοσης Πιστοποιητικών και τήρησης Φυλακών των Ναυτικών STCW 1978, την Μανίλα STCW (2010 A III/1). Το πρώτο κεφάλαιο αποτελείται από την εισαγωγή που μελετά το ήδη υπάρχον Model Course Ναυτικής Μηχανολογίας. Εστιάζει στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την εξέλιξη του εμπορικού στόλου και τις ανάγκες των πρωτοετών σπουδαστών. Προτείνει νέο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος. Στην συνέχεια αναπτύσσετε το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος στα πέντε επόμενα κεφάλαια. Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται μετά Βοηθητικά Μηχανήματα. Τα βοηθητικά μηχανήματα είναι τα μηχανήματα εκείνα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Κύριας Μηχανής αλλά και για όλες τις άλλες λειτουργίες του πλοίου όπως παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγή νερού, δημιουργία ατμού, φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων, ερματισμού και πολλά άλλα. Τα βοηθητικά μηχανήματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στα βοηθητικά μηχανήματα που έχουν κινούμενα μέρη οπός αντλίες κομπρεσέρ κ.α., και τις βοηθητικές συσκευές στις οποίες δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη όπως προθερμαντήρες, ψυγεία κ.α. Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τις Μηχανές εσωτερικής καύσης. Μηχανές εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) ονομάζονται οι θερμικές μηχανές στις οποίες η καύση του καυσίμου γίνεται στο εσωτερικό σώμα της ίδιας της μηχανής. Ως ΜΕΚ θεωρούνται οι βενζινομηχανές, οι πετρελαιομηχανές και οι αεριοστρόβιλοι. Γενικά στις ΜΕΚ, "εργαζόμενο μέσο", ή "εργαζόμενη ουσία" είναι ο ατμοσφαιρικός αέρας. Αναλύονται τα κύρια μέρη των ΜΕΚ, καθώς ο θεωρητικός κύκλος λειτουργίας τετράχρονης πετρελαιομηχανής ,όπως και ο πραγματικός κύκλος λειτουργίας δίχρονης πετρελαιομηχανής. Το τέταρτο κεφάλαιο ασχολείται με τους Ναυτικούς Ατμολέβητες. Ο λέβητας είναι μία συσκευή στην οποία εισέρχεται αποσταγμένο νερό, το οποίο ατμοποιείτε με την θερμότητα που λαμβάνει από την καύση πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Ο λέβητας ονομάζεται “κύριος” όταν ο ατμός που παράγει χρησιμοποιείται για την πρόωση του πλοίου με την βοήθεια ατμοστροβίλου. Ενώ ο λέβητας ονομάζετε “βοηθητικός” σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Σε αυτό το κεφάλαιο αναλύονται τα κύρια μέρη του λέβητα, η λειτουργία του, τα κύρια εξαρτήματα που χρησιμοποιούν και οι τύποι λεβήτων που υπάρχουν. Το πέμπτο κεφάλαιο ασχολείται με τους ατμοστρόβιλους. Ο ατμοστρόβιλος είναι μια μηχανή εξωτερικής καύσης, στην οποία ως εργαζόμενη ουσία χρησιμοποιείται το νερό-ατμός, που παράγεται σε μια ξεχωριστή συσκευή, στον ατμολέβητα. Ο ατμοστρόβιλος χαρακτηρίζεται σαν περιστροφική ατμομηχανή με βασικό του μέρος το στροφείο. Σε αυτό το κεφάλαιο αναλύονται τα κύρια μέρη του ατμοστρόβιλου, τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούν, και οι τύποι ατμοστροβίλων που υπάρχουν. Το έκτο κεφάλαιο ασχολείται με τα δίκτυα. Τα δίκτυα μεταφέρουν τα ρευστά μεταξύ των βοηθητικών μηχανημάτων, μεταξύ των βοηθητικών μηχανημάτων και της Κύριας Μηχανής και όπου αλλού χρειάζεται. Η καλή γνώση των δικτύων είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του μηχανοστασίου. Σε αυτό το κεφάλαιο αναλύονται τα κύρια μέρη των δικτύων, δηλαδή οι σωλήνες, οι σύνδεσμοι σωληνώσεων, τα υλικά στεγανοποίησης, οι βαλβίδες (επιστόμια, διακόπτες). τα φίλτρα και οι ατμοπαγίδες. Στο έβδομο κεφάλαιο είναι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις, όπου επισημαίνονται οι προτεινόμενες αλλαγές στη διδακτέα ύλη μεταξύ του υπάρχον Model Course “Ναυτικής Μηχανολογίας” και του προτεινόμενου.