Τεχνολογία ήχου και εκπαιδευτικός σχεδιασμός: σχεδιασμός μαθησιακών σεναρίων με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας του ήχου - Πολυτίδου, Χρυσούλα (2019)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών σεναρίων με έμφαση στην αξιοποίηση της Τεχνολογίας Ήχου. Αντικείμενό της ήταν ακολουθώντας τη μεθοδολογία βιβλιογραφικής έρευνας (σχεδιαστική έρευνα) α)να εντρυφήσει στις βασικές αρχές και την ιστορία της Τεχνολογίας Ήχου, β)να αναζητήσει πληροφορίες για το σχετικό λογισμικό περιβάλλον που διαμορφώνει, υποστηρίζει και υποστηρίζεται από την Τεχνολογία Ήχου (στοιχεία Τεχνολογίας του Ήχου στην Πληροφορική, Προγράμματα που την αξιοποιούν, στοιχεία εισαγωγής του ήχου στο πληροφοριακό σύστημα σε συνάρτηση με την εισαγωγή του ήχου στο κοινωνικό σύστημα (από το άτομο στην κοινωνία), γ)να καταγράψει και να αναλύσει στοιχεία της Τεχνολογίας του Ήχου που υπάρχουν στα Α.Π.Σ., είτε ως μέσα, είτε ως μαθησιακά αποτελέσματα, δ) να προβεί η ερευνήτρια σε ανασκόπηση ερευνών για την Τεχνολογία Ήχου στην Εκπαίδευση, ε) να καταγράψει και να αναλύσει στοιχεία της Τεχνολογίας του Ήχου που προβλέπονται στη γενική στόχευση του Α.Π.Σ. για μαθήματα που εντοπίστηκαν προηγουμένως να εμπεριέχουν την Τεχνολογία του Ήχου, καθώς στ) να αναφερθεί σε μαθήματα που ενώ προβλέπεται από τις Αρχές του μαθήματος η χρήση της Τεχνολογίας του Ήχου, τελικά δεν αξιοποιείται στο Πρόγραμμα Σπουδών. Στο επίκεντρο της προβληματικής της, συνδέοντάς το με το παραπάνω σχετικό θεωρητικό πλαίσιο, εντάχθηκε η κριτική προσέγγιση και διερεύνηση μαθημάτων που, ενώ δεν προβλέπεται, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η Τεχνολογία Ήχου. Τα πρωτότυπα σχεδιαστικά σενάρια που δημιούργησε η ερευνήτρια ενσωματώνουν κι εφαρμόζουν ευρήματα του θεωρητικού πλαισίου της έρευνας, λειτουργώντας ερμηνευτικά προς αυτά. Η κριτηριακή ανάλυση των πρωτότυπων εκπαιδευτικών σεναρίων που σχεδιάστηκαν, στηρίχθηκε κυρίως στη διαφοροποιημένη διδασκαλία, στη Θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης Gardner, τη Θεωρία για νοημοσύνη κατά Stenberg, την Ταξινομία κατά Bloom και την αναθεωρημένη ταξινομία Bloom (Anderson L. W. & Krathwohl D. R., 2001), όπως και στην Ταξινομία κατά SOLO (Structure of observed learning outcomes). Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέγραψαν, ανάμεσα σε άλλα, α) τη συνεισφορά της Τεχνολογίας Ήχου στην εκπαίδευση, συμβάλλοντας i)στη διαμόρφωση μιας νέας σχολικής κουλτούρας (school culture) σε κάθε μαθητή και στη μαθητική κοινότητα στο σύνολό της, ii) στην επίτευξη από τους μαθητές βαθύτερης κατανόησης και οικειοποίησης της σχολικής ύλης με τρόπο εποικοδομιστικό και iii) στην καλλιέργεια της αναλυτικής και συνθετικής τους σκέψη β)τη δυνατότητα βελτιστοποίησης του μαθησιακού αποτελέσματος μέσα από την αξιοποίηση της Τεχνολογίας Ήχου κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, γ) διάσταση μεταξύ των αντιλήψεων που έχουν οι εκπαιδευτικοί για τη σύνθεση και τον πλουραλισμό των σχολικών ηχητικών περιβαλλόντων, σε σχέση με αυτές που διατηρούν οι μαθητές. Η έρευνα έδωσε τη δυνατότητα για μία καλύτερη καταγραφή, κατανόηση και εμβάθυνση στην αξιοποίηση της Τεχνολογίας Ήχου κατά τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών σεναρίων για μαθήματα, στο πλαίσιο του τρέχοντος ΑΠΣ.