Ψυχολογικές συνιστώσες μετάβασης του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο - Καλαμαρά, Κυριακή (2019)
Η παρούσα εργασία μελετά το θέμα της μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο. Αναδεικνύονται οι ψυχολογικές συνιστώσες που έχει κάθε παιδί όταν μεταβαίνει από τη μια σχολική βαθμίδα στην επόμενη μέσω της βιβλιογραφικής προσέγγισης. Στην πρώτη ενότητα, πραγματοποιείται προσπάθεια προσδιορισμού της έννοιας της μετάβασης. Παρουσιάζονται οι διαφορές που φέρουν αυτές οι βαθμίδες εκπαίδευσης και το χάσμα που δημιουργείται στα αναλυτικά προγράμματα του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Στη δεύτερη ενότητα αναλύονται τα μοντέλα μετάβασης. Αρχικά, αναλύεται η οικοσυστημική προσέγγιση και στη συνέχεια το μοντέλο μετάβασης των Rimm-Kaufmann & Pianta, αλλά και το πώς βλέπει το κάθε ένα ξεχωριστά τη μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, για να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε δύο συγκεκριμένα μοντέλα μετάβασης. Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται οι ψυχολογικές συνιστώσες που αφορούν το ίδιο το παιδί. Χωρίζονται σε οικογενειακούς και κοινωνικούς παράγοντες. Στην τέταρτη ενότητα περιγράφεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού που έχει κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Στην πέμπτη ενότητα αναφέρεται ο ρόλος του γονέα στη διαδικασία της μετάβασης. Στην έκτη ενότητα αναφέρονται τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει ένα παιδί κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Στην έβδομη ενότητα περιγράφονται οι παράγοντες που επηρεάζουν την προσχολική, αλλά και την πρωτοσχολική εκπαίδευση. Στην τελευταία ενότητα αξιολογούνται οι σχέσεις οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος ,οι τρόποι επικοινωνίας σχολείου-επικοινωνίας και δίνεται μεγάλη έμφαση στη συνεργασία των τριών φορέων -οικογένεια, σχολείο, κοινωνία μέσα απ΄το μοντέλο της Epstein.