Συνδυασμός βαθέως εύτηκτων διαλυτών (DES) με βάση το γαλακτικό οξύ με β-κυκλοδεξτρίνη: έλεγχος απόδοσης χρησιμοποιώντας υποβοηθούμενη με υπερήχους εκχύλιση πολυφαινολών από επιλεγμένα γηγενή ελληνικά φαρμακευτικά φυτά. - Γεωργαντζή, Χρυσούλα; Λιόλιου, Αντωνία Ελένη (2019)
Μια σειρά καινοτόμων βαθέως εύτηκτων διαλυτών με βάση το L-γαλακτικό οξύ (DES) δοκιμάστηκαν για τον έλεγχο της απόδοσης εκχύλισης πολυφαινολών, χρησιμοποιώντας βιολογικά ανεπτυγμένα γηγενή ελληνικά φαρμακευτικά φυτά. Οι εκχυλίσεις υποβοηθήθηκαν με υπερήχους και εξετάστηκε επίσης η επίδραση της προσθήκης β-κυκλοδεξτρίνης (β-CD) ως ενισχυτικό εκχύλισης σε συγκέντρωση 1,5% (β / ο). Η εκτίμηση της συνολικής πολυφαινολικής απόδοσης (ΥΤΡ) υποδήλωσε ότι τα DES που αποτελούνται από L-γαλακτικό οξύ και νικοτιναμίδιο και L-γαλακτικό οξύ και L-αλανίνη, και τα δύο σε μοριακή αναλογία 7:1, είναι ελπιδοφόροι διαλύτες δίνοντας σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με την 60 % (ο / ο) υδατική αιθανόλη και νερό. Ωστόσο, όταν η β-CD συνδυάστηκε με DES που αποτελούνταν από L-γαλακτικό οξύ και οξικό αμμώνιο (μοριακή αναλογία 7:1), οι αποδόσεις εκχύλισης που λήφθηκαν σε μερικές περιπτώσεις ήταν ίσες ή ακόμα μεγαλύτερες. Το μοτίβο δεν ήταν σταθερό όταν ελήφθη υπόψη η απόδοση σε συνολικά φλαβονοειδή (YTFn), υποδεικνύοντας ότι το νερό, η 60% (ο / ο) υδατική αιθανόλη και το L-γαλακτικό οξύ: οξικό νάτριο (μοριακή αναλογία 7: 1) ήταν οι πιο αποτελεσματικοί διαλύτες . Σε αυτή την περίπτωση, η επίδραση της β-CD ήταν μάλλον μικρότερου μεγέθους. Η εξέταση της αντιοξειδωτικής δράσης των παραγόμενων εκχυλισμάτων έδειξε ότι υπάρχει στενή συσχέτιση κυρίως με τη συγκέντρωσή τους σε ολικές πολυφαινόλες.