Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση - Τσουρούφλης, Άγγελος (2019)
Οι τεχνολογικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια, με την βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών των υπολογιστών και τις δυνατότητες ανάπτυξης των προγραμμάτων λογισμικού, έχουν ωθήσει την εξέλιξη των τεχνολογιών της Τεχνητής Νοημοσύνης, από την θεωρητική ανάλυση, στην πρακτική εφαρμογή. Ταυτόχρονα, η διαχρονική διαμάχη για την μετάβαση από τα μοντέλα παραδοσιακής Διακυβέρνησης στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, με στόχο τη βελτίωση και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τους φορείς που συγκροτούν την Δημόσια Διοίκηση, θεωρείται ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα και αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, απολαμβάνουν τεχνολογικά προηγμένες και προσωποποιημένες υπηρεσίες από φορείς του ιδιωτικού τομέα. Στην παρούσα έρευνα, αναζητείται το αποτύπωμα των τεχνολογιών της Τεχνητής Νοημοσύνης προς την κατεύθυνσης της ριζικής αναμόρφωσης του Δημοσίου Τομέα και της αντιμετώπισης των χρόνιων παθογενειών του. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, πραγματοποιήθηκε η προσέγγιση των ερευνητικών της πεδίων και η ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της υιοθέτησης εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης από διάφορους κρίσιμους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης διεθνώς, όπως αποτυπώνεται στην τρέχουσα ερευνητική βιβλιογραφία και τις εκθέσεις στρατηγικού σχεδιασμού διάφορων κρατών. Επίσης, ζητήθηκε η γνώμη των ειδικών του κλάδου της πληροφορικής και των επικοινωνιών, με την εφαρμογή ερωτηματολογίου, σε ζητήματα που διέπουν την εφαρμογή τους.