Ο αντίκτυπος της πράσινης ναυτιλίας στην λειτουργία των πλοίων - Κουρέλη, Ευσταθία (2019)
Στην σημερινή κοινωνία γίνεται όλο και μεγαλύτερη η ανάγκη για την καταπολέμηση της ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Αυτή η ανάγκη ήρθε στην επιφάνεια και για την ναυτιλία, έπειτα από κάποια σημαντικά ατυχήματα τα οποία έβλαψαν πάρα πολύ το θαλάσσιο περιβάλλον και όχι μόνο. Αρκετά από αυτά τα ατυχήματα έβλαψαν όχι μόνο το θαλάσσιο περιβάλλον με ότι αυτό συνεπάγεται αλλά και το φυσικό περιβάλλον κοντά στις ακτές. Έτσι οι άνθρωποι γύρω στην δεκαετία του 1970 κατάλαβαν ότι πρέπει να λάβουν κάποια κατάλληλα μέτρα και για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Σκοπός λοιπόν αυτής της εργασίας είναι να παραθέσει τους λόγους που ήταν αναγκαία να ληφθούν κάποια κατάλληλα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και να δείξει τι αντίκτυπο είχαν αυτά τα μέτρα και οι αλλαγές που έγιναν πάνω στα πλοία. Αρχικά, θα γίνει μία μικρή αναφορά για την πράσινη ναυτιλία, αν και ο όρος αυτός δεν είναι αρκετά σαφής και δεν υπάρχει ακριβής ορισμός. Έχει γίνει προσπάθεια να αποδοθεί ο όρος όσο καλύτερα γίνεται ώστε να γίνει κατανοητό το πώς επιδρά πάνω στα πλοία και σε τι χρησιμεύει. Παράλληλα στο ίδιο κεφάλαιο θα αποδοθεί ο ορισμός για το πράσινο διαβατήριο των πλοίων και η χρησιμότητά του και τέλος, ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι λόγοι για την ύπαρξη της πράσινης ναυτιλίας. Αυτό είναι το βασικό και εισαγωγικό κεφάλαιο ώστε να γίνει κατανοητό το μετέπειτα. Σε δεύτερη φάση, είναι σημαντικό να γίνει μια αναφορά σχετικά με τα είδη της ρύπανσης τόσο σε γενικό επίπεδο όσο και ειδικότερα σε σχέση με την ναυτιλία. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό ώστε να γίνει σαφής ο ρόλος της πράσινης ναυτιλίας. Απαριθμώντας τα είδη της θαλάσσιας ρύπανσης θα γίνει ευρέως κατανοητός και αντιληπτός ο ρόλος της νομοθεσίας σε σχέση με την πράσινη ναυτιλία. Επίσης, θα γίνει και μία μικρή αναφορά σχετικά με την εξέλιξη των πλοίων καθώς, όσο πιο πολύ εξελισσόταν τα πλοία στο παρελθόν τόσο περισσότερο έβλαπταν το θαλάσσιο περιβάλλον. Έπειτα, στο τρίτο κεφάλαιο θα δούμε όλες τις διατάξεις του ΙΜΟ και τους κανονισμούς που διέπουν την σωστή λειτουργία των πλοίων ώστε να αποφθεχθεί η θαλάσσια ρύπανση. Δόθηκαν αρκετές μάχες και πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι η ανθρωπότητα να αντιληφθεί το κόστος της θαλάσσιας ρύπανσης και ακόμη περισσότερος χρόνος μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Χρειάστηκε να τροποποιηθούν αρκετές φορές οι κανονισμοί ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά και να συμφωνήσουν τα κράτη με αυτούς τους κανονισμούς καθώς υπήρχαν αρκετά προβλήματα, κόστη και επιρροές στον τρόπο της λειτουργίας των πλοίων. Παρόλα αυτά τα μέτρα τελικά ψηφίστηκαν και ισχύουν. Οι τρόποι που επηρεάζουν τα πλοία καταγράφονται στο τελευταίο κεφάλαιο. Τέλος λοιπόν, γίνεται αναφορά για το πως όλοι αυτοί οι κανονισμοί για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος επηρεάζουν τα πλοία, τον αντίκτυπο δηλαδή που έχει η πράσινη ναυτιλία στην λειτουργία των πλοίων. Είναι λογικό και αυτονόητο ότι οι διάφοροι κανονισμοί που διέπουν την ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος θα επηρέαζαν αρκετά την λειτουργία των πλοίων. Αυτό διότι κατά το παρελθόν οι άνθρωποι δεν είχαν καταλάβει ότι η ναυτιλία ίσως επηρέαζε το θαλάσσιο περιβάλλον. Έτσι ενδιαφερόταν μόνο για το πώς θα φτιάξουν πιο μεγάλα και πιο γρήγορα πλοία ώστε να καλύψουν το θαλάσσιο εμπόριο. Δεν υπήρχαν στο πλοίο μηχανισμοί ή εξοπλισμός για την πρόληψη της ρύπανσης καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν καν υποψίες για κάτι τέτοιο. Είναι λογικό λοιπόν μετά την αντίληψη αυτού του προβλήματος τα πλοία να αλλάζουν εντελώς τους χειρισμούς τους και να αλλάζει ταυτόχρονα και ο εξοπλισμός τους.