Μελέτη της τεχνολογικής και ερευνητικής συμπεριφοράς των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών - Φόρας - Παπαϊωάννου, Αστέριος (2019)
Η χρήση των φαρμακευτικών προϊόντων βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην ικανοποίηση των προσδοκιών του ασθενή. Η φαρμακευτική βιομηχανία επηρεασμένη από την παγκόσμια οικονομία καλείται να καλύψει τις απαιτήσεις και προσδοκίες των ασθενών. Η εφεύρεση και η καινοτομία οδηγεί στη δημιουργία νέων προϊόντων και τα προϊόντα αυτά μετατρέπονται σε εμπορεύσιμο προϊόν προς πώληση. Η επένδυση των φαρμακευτικών εταιρείων σε έρευνα και ανάπτυξη είναι ο τρόπος που μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμα προϊόντα. Παρόλου που η καλή υγεία του πληθυσμού μιας χώρας επιδρά θετικά στην παραγωγικότητα και συνεπώς στην οικονομία της χώρας, η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία χαρακτηρίζεται από έλλειψη καινοτόμων προϊόντων. Η χρηματοοικονομική ανάλυση εταιρειών του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας με χρήση αντιπρωσοπευτικών αριθμοδεικτών θα μπορέσει να μας δώσει σημαντικά συμπεράσματα για την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και τις προοπτικές του κλάδου.